21 martie 2012, 16:15 Caleidoscop views 3674
21 martie 2012, 16:15 Caleidoscop views 3674

Viața a luat naștere pe Marte, iar apoi a nimerit pe Pămînt

O nouă teorie ştiinţifică, publicată în Journal of American Chemical Society, sugerează faptul că la începuturi Terra ar fi avut prea multă apă pentru ca viaţa să poată exista, în timp ce pe Marte, care avea mai multe suprafeţe uscate, condiţiile ar fi fost mai prielnice vieţii…

Conform teoriei, pentru o construcţie moleculară ar fi fost necesară existenţa unor porţiuni uscate, deoarece moleculele în medii umede sunt prea instabile pentru a suporta ARN-ul (acidul ribonucleic): „Cum poate fi posibil ca substanţele despre care ştim că suportă viaţa, atît de instabile în apă, să fi apărut chiar în apă?” se întreabă biochimistul Steven Benner, şeful Fundaţiei pentru Evoluţie Moleculară.

Răspunsul la această întrebare ar fi că viaţa a evoluat în locuri care, din cînd în cînd, erau uscate.

Cercetătorii adepți ai teoriei cred că iniţial Terra era o planetă fără tărîmuri uscate, era o lume acvatică, în timp ce Marte, deşi complet uscată în prezent, în acele vremuri ar fi avut şi apă lichidă pe suprafaţa sa.

Mai mult, viaţa putea evolua mult mai repede pe Planeta Roşie decît pe Pămînt, deoarece, datorită mărimii sale reduse, aceasta s-ar fi răcit mai repede şi ar fi fost mai puţin expusă asteroizilor.

Referitor la transportul „vieţii” de pe Marte pe Terra, acesta putea fi realizat cu uşurinţă de pietrele marţiene ajunse frecvent aici.

Dacă se va demonstra că viaţa pe Marte a apărut, cu adevărat, înaintea celei de pe Terra, nu ar fi deplasat să presupunem,  că aceasta s-ar fi putut "translata" pe planeta noastră, de pe Marte, cu unul din aceste "caramboluri" cosmice, meteoriţii. Aici, pe Pămînt, acele molecule prebiotice primitive sau, cine ştie, poate chiar microorganisme funcţionale, au găsit mediul perfect favorabil pentru dezvoltare, evoluţie şi prosperare. Totuşi, în ciuda faptului că majoritatea cercetătorilor sînt convinşi că viaţa a înflorit cîndva pe Planeta Roşie, nu există probe incontestabile că a fost, cu adevărat, aşa.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1945
Populația:
253 locuitori

Chirilovca este un sat din cadrul comunei Vinogradovca, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Taraclia și la 157 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 253 de oameni. Satul Chirilovca a fost întemeiat în anul 1945.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.