Pămîntul ar putea fi lovit de o „megafurtună” solară în următorii doi ani
Soarele a început un ciclu de doi ani de activitate intensă, iar apogeul lui se va înregistra pînă în 2020, posibil sub forma unei „megafurtuni” solare, cu consecinţe devastatoare pentru planeta noastră, avertizează un cercetător american, citat de Daily Mail.
Dacă va avea o forţă similară celei mai puternice furtuni solare cunoscute, care s-a produs în 1859 şi a rămas cunoscută drept „Evenimentul Carrington”, fenomenul ar putea afecta grav sistemele mondiale de electricitate şi comunicaţii, ceea ce ar provoca daune de pînă la două trilioane de dolari.
”Trăim într-un fel de cocon cibernetic care înconjoară Pămîntul. Imaginaţi-vă ce consecinţe ar putea avea o „megafurtună” solară. De fiecare dată cînd plătim cu cardul la benzinărie, are loc o tranzacţie prin satelit”, a explicat Daniel Baker, de la Laboratorul Atmosferic şi de Fizică Spaţială al Universităţii din Colorado. „Oraşele mari ar putea rămîne fără curent o săptămînă, o lună, un an. Pagubele ar ajunge la 1-2 trilioane de dolari, iar consecinţele s-ar resimţi mulţi ani după”, a adăugat cercetătorul american.
Cu toate că există doar una din opt şanse ca o asemenea furtună solară să se producă în următorii doi ani, experţii spun că Soarele a început deja să îşi intensifice activitatea, iar primele dovezi în acest sens au apărut în 14 februarie, de Ziua Îndrăgostiţilor, cînd au avut loc nişte explozii solare mult mai violente decît de obicei.
„Soarele are un ciclu asemănător sezonului de uragane. A hibernat în ultimii patru-cinci ani, dar acum se trezeşte”, a explicat un alt cercetător, Tom Bogdan, directorul Centrului de Previziune Meteorologică şi Spaţială din Boulder, Colorado.
Ciclul de furtuni al Soarelui, numit şi maxim solar, este de aproximativ 12 ani şi, spre finalul acestei perioade, are loc o serie de furtuni intense. Ultimul maxim solar a fost în 2000, astfel că următorul se aşteaptă să se producă peste 1-2 ani.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1568
- Populația:
- 3401 locuitori
Geamăna este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Batîc și Geamăna. Satul Geamăna se află la distanța de 12 km de orașul Anenii Noi și la 32 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3 401 oameni. Satul Geamăna a fost atestat documentar în anul 1568.
Comentarii
(0)