|
Ce vor adolescenţii de la părinţi
Exista o idee preconceputa potrivit careia adolescentii vor ca parintii sa-i lase in pace. Totusi, din punct de vedere neuronal, adolescentii sînt la fel de vulnerabili precum copiii mici. In continuare, ei au la fel de mult nevoie de parintii lor.
Iata ce vor adolescentii de la parintii lor.
Optimism
Ce vedem in adolescentii nostri este un fel de ecou. Negativismul pe care l-au vazut la noi va incepe sa se manifeste incepand cu 13 ani. Va fi dezamagit de ceea ce-l inconjoara, isi va gasi greu locul in lume. Copilul are nevoie de optimism, de suport, de incurajari pentru a se lua la tranta cu viata. Parintii ar trebui sa fie modelul adolescentilor de integritate, pasiune, curaj, angajament, dedicare in urmarirea propriilor idealuri.
Potrivit unui studiu recent, realizat cu 20.000 de adolescenti, foarte multi tineri cred ca vor muri pana sa implineasca 35 de ani. Mai mult, adolescentii care se considera fara speranta prezinta risc mai mare sa se angajeze in comportamente periculoase precum consumul de droguri sau alcool, violenta, sex neprotejat si sinucidere.
Reguli
Adolescentul este exuberant, pasional, ca o minge de pinball aruncata de colo-colo. El are nevoie de ajutorul parintilor pentru a-si explora emotiile, starile de confuzie, de incantare. Regulile il ajuta sa aiba borne intre care se poate desfasura, ii dau siguranta.
In mod paradoxal, dincolo de dezabrobarea aparenta a tot ceea ce inseamna decizii parentale, copilul te urmareste. Cauta sa vada daca perfectiunea in care te vedea este autentica sau te contrazici.
Unul din testele supreme pe care parintii de adolescent trebuie sa le dea este consecventa. Cuvintele lor nu trebuie sa contrazica actiunile.
Disponibilitate
Adolescentii sînt firi intelectuale si creative extraordinare, dar zonele din creier responsabile cu ponderarea emotiilor, judecata critica, planificarea sînt "offline". Abia dupa anii adolescentei acestea vor fi reorganizate. Pana atunci, adolescentul are nevoie de intelegerea parintelui, de disponibilitatea acestuia de a-i suporta iesirile, de colaborarea lui pentru a-l invata cum sa isi gestioneze emotiile, cum sa se concentreze pe calm, cum sa rationeze, cum sa-si gaseasca stabilitatea.
Adolescentii au nevoie de parinti consecventi, interesati de viata lor, dar care sa le ofere si libertate. Au nevoie de parinti care sa le ofere ghidare, un adapost, o familie solida, pe baza carora sa isi poata formula raspunsul la intrebarea "Cine sînt eu si care este rostul meu pe aceasta lume?".
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1847
- Populația:
- 843 locuitori
Sărata Nouă este un sat din cadrul comunei Sărata Veche, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Fălești și la 116 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 843 de oameni. Satul Sărata Nouă a fost menționat documentar în anul 1847.
Comentarii
(0)