30 august 2013, 11:27 Caleidoscop views 15127
30 august 2013, 11:27 Caleidoscop views 15127

Activitatea solară - cauza dezastrelor naturale globale?

Viața pe Pămînt depinde de soare. Această activitate solară este una dintre principalele cauze ale schimbărilor climatice pe Pămînt. Ciclul solar acum se îndreaptă spre maxim.  Poate aceasta provoca probleme pe Pămînt? Oamenii de ştiinţă spun că acest lucru nu ar trebui să conducă la o catastrofă globală, pentru că nu s-a întîmplat în 400 de ani de observaţii, relatează  www.telegraph.co.uk.

Creşterea activităţii solare înseamnă apariţia de pete pe soare. Numărul de pete poate ajunge la numărul maxim, iar apoi într-o perioadă de timp se reduce la minim. Pentru prima dată în istorie petele au fost descoperite în 1611. Descoperirea a fost o surpriză pentru astronomi: ei credeau că Soarele este ceva static şi neschimbat.

Mai tîrziu s-a constatat că numărul de pete solare variază ciclic și nu haotic: numărul lor creşte şi apoi scade. Un ciclu poate dura 8-14 ani, deşi, cel mai des ciclul durează 11 ani. Cicluri solare diferă în funcţie de intensitate. Uneori, maximul ciclic foarte dificil se distinge de minim. Această situaţie a fost observată în anii 1645 - 1715, aşa-numitul Minim Maunder (astronomul englez Edward Maunder a descoperit fenomenul). Numărul de pete solare a scăzut în mod semnificativ: au fost observate doar 50 dintre ele în loc de numărul obişnuit de 40000-50000. Cele mai multe pete solare se află în emisfera sudică a Soarelui.

Această perioadă a coincis cu mica epocă glaciară, care a durat din  secolul al 14-lea pînă în secolul al 19-lea. Aceasta a fost o perioadă de vreme neobişnuit de rece în Europa şi America (temperatura medie a fost atunci cea mai mică din ultimii 2000 de ani).

Potrivit oamenilor de ştiinţă, în ultimii 8000 de ani au existat 18 perioade de activitate solară minimă. Motivele care conduc la apariţia de pete solare, au devenit clare în prima jumătate a secolului 20. S-a constatat că petele au o natură magnetică. Materialul magnetic din interiorul Soarelui este instabil: se mişcă, şi, uneori, iese la suprafaţa stelei, care poate duce la o schimbare a polilor şi la apariţia de pete. Ciclul complet atunci cînd poli revin la locurile lor, durează 22 de ani.

În prezent ciclul solar prezent se aproapie de maxim. Activitatea solară va atinge apogeul pînă la sfîrşitul anului 2013 - începutul anului 2014.

După aceasta activitatea va zuferi un recul. Minimul va fi atins în 2020.

Actualul ciclu este deosebit, deoarece este cel mai lent în istoria observaţilor cosmice. Oamenii de stiință au sugerat că în următoarea perioadă de activitate solară numărul de pete solare va fi relativ mic. Acest lucru nu va afecta nici Pămîntul nici omenirea.

Cuvinte cheie:

soare , cataclism , natura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1803
Populația:
798 locuitori

Sevirova este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ivanovca și Sevirova. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Florești și la 144 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 798 de oameni. Satul Sevirova a fost menționat documentar în anul 1803.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.