09 februarie 2013, 11:10 Caleidoscop views 13874
09 februarie 2013, 11:10 Caleidoscop views 13874

Omul Vitruvian al lui Leonardo da Vinci – plagiat?

Om de spirit universal, în acelaşi timp artist, om de știință şi inventator, Leonardo da Vinci încarnează spiritul universalist al Renașterii și rămîne unul dintre oamenii cei mai importanţi din acea epocă. Desenul celebru, care prezintă trupul uman şi proporţiile acestuia ideale, ce sugerează legătura omenescului cu divinul, pare să fi fost copiat de da Vinci de la un coleg de-al său.

Omul Vitruvian reprezintă unul din cele mai populare desene din lume, aducîndu-i şi mai multă apreciere autorului său. Însă potrivit unor studii recente, se pare că da Vinci ar fi "împrumutat" desenul de la un prieten  de-al său, arhitect.

Istoricul italian Claudio Sgarbi a descoperit desenul făcut de Giacomo Andrea de Ferrara în 1986, iar după ce a studiat elementele acestuia a ajuns la concluzia că Omul Vitruvian este opera acestuia, Leonardo da Vinci copiind-o.

Sgarbi se bazează pe dovezi clare că desenul ar aparţine arhitectului şi anume: Da Vinci însuşi ar fi amintit de desenul lui Ferrara în scrierile sale, o dovadă clară că acesta ar fi fost autorul său, scrie LiveScience.

Mai mult, opera lui Giocomo are mai multe modificări, linii întrerupte, ajustări şi apare ca o ciornă, în timp ce desenul lui Leonardo este perfect, fără niciun fel de modificare.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1884
Populația:
814 locuitori

Pervomaiscoe este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sergheuca și Pervomaiscoe. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Drochia și la 191 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 814 oameni. Satul Pervomaiscoe a fost menționat documentar în anul 1884.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.