|
Cea mai înaltă cascadă din lume (Foto)
Cea mai înaltă cascadă din lume se află în Venezuela și se numește Salto del Angel (Cascada Îngerului), în onoarea pilotului descoperitor, James Angel (înger în dialectul local). El a comunicat lumii despre acest miracol în anul 1933.
Cascada se află rătăcită în jungla din sud-estul Venezuelei și face parte din Parcul Național Canaima. Munții, de unde își are începutul Salto del Angel Angel, sînt numiți Tepuis , fiind uimitori de frumoși, (mai sunt numiți munți-mese, căci au vîrful plat și pante abrupte). Muntele însuși de pe curge în jos cea mai înaltă cascadă este numit Auyantepui, care în traducere înseamnă "Muntele Diavolului". Punctul cel mai înalt al cascadei este considerată înălțimea de 979 de metri, apa însă cade de la înălțimea de 807 de metri.
Este destul de dificil de ajuns la cascadă. Autostrăzi în această zonă nu sînt. Dar, pe de altă parte, acest lucru e spre bine. Veți vedea cea mai înaltă cascadă din lume în toată splendoarea ei naturală primordială. Turiștii sînt de obicei transportați în avioane nu foarte mari, ca să poată admira priveliștea. Cel mai bun mod de a face cunoștință cu cascada va fi turul cu barca (care, de obicei, durează 2-3 zile).
CURIOZITĂȚI DESPRE CEA MAI ÎNALTĂ CASCADĂ DIN LUME. Apa căzînd de la o asemenea înălțime, nu ajunge, practic, la sol, divizîndu-se în zbor, în particule mărunte, formînd ceva ca o ceață care se răspîndește pe cîțiva kilometri în jur. Debitul de apă al cascadei e de circa 300 m³ pe secundă.
La 16 noiembrie 1933 James Angel a descoperit această cascadă, dar doar abia la 9 octombrie 1937 a revenit la el. Dar la aterizare aeronava a fost avariată, iar pilotul împreună cu echipajul s-au văzut nevoiți să meargă timp de 11 zile pînă la civilizație.
Aeronava lui James a rămas timp de 33 de ani, unde a lăsat-o. Apoi, ce-i drept, aceasta a fost mutată cu un elicopter la Muzeul Aviației din orașul Maracay. Se menționează că în anul 1910, cascada a fost descoperită de exploratorul Ernesto Sánchez La Cruz, dar dintr-un motiv anume doar lui James Angel i-a reușit să o facă cunoscută opiniei publice. Cascada este inclusă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO din 20 decembrie 2009, Hugo Chavez (la acel moment președinte al Venezuelei), a redenumit Cascada Angel în Kerepakupai Meru, care corespunde uneia dintre denumirile sale locale.î
Sursa:
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1813
- Populația:
- 1931 locuitori
Aluniş este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Aluniş este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, este situat la 20 km de oraşul Rîşcani şi la 158 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1931 de oameni. Satul Aluniș a fost menționat documentar în anul 1813.
Comentarii
(0)