|
Mărcile interpreților moldoveni (Infografica)
Artiștii din Republica Moldova obișnuiesc să-și protejeze numele prin înregistrarea mărcii. Astfel, prima trupă muzicală din Moldova care şi-a înregistrat denumirea în calitate de marcă a fost DUBLU SENS. Renumitul producător muzical, Vlad Costandoi, şi-a protejat drepturile de proprietate intelectuală asupra numelui formaţiei încă din anul 1999. Între timp, mai mulţi interpreţi de la noi şi-au înregistrat numele de scenă, în special din dorinţa de a nu fi surprinşi de apariţia altor interpreţi, cu nume de scenă similare sau identice.
De cele mai dese ori, artiştii îşi înregistrează mărcile pentru domenii de activitate apropiate lor, precum ar fi serviciile de divertisment sau organizarea activităţilor culturale
Totuşi, unii interpreţi îşi extind protecţia mărcii şi asupra altor produse, precum ar fi obiecte de vestimentaţie, parfumerie, cosmetice, diferite tipuri de băuturi sau servicii de alimentaţie publică şi cazare temporară.
Mai multe detalii, în infograficul de mai jos:
Pe de altă parte, nu sînt puţine cazurile în care artiştii fie au solicitat protecţia juridică acordată de marcă, dar li s-a refuzat înregistrarea, fie au obţinut protecţia cuvenită, dar mărcile lor nu mai sînt valabile din varii motive.
„Privitor la numele pe care le utilizează, interpreţii din Republica Moldova pot fi divizaţi în trei categorii. Marea lor majoritate continuă să utilizeze propriile nume, în calitate de nume scenice, chiar dacă unii dintre ei poartă nume sau prenume identice sau similare. O altă categorie o reprezintă interpreţii, care, în relaţia lor cu fanii, renunţă la numele adevărat în favoarea unui pseudonim. În ultimul timp, însă, se conturează un grup al artiştilor, care insistă asupra unei protecţii juridice suplimentare, inclusiv asupra numelui lor de scenă. Din rîndurile acestei categorii fac parte, în special, tinerii interpreţi. Aceştia sînt cei care sesizează importanţa înregistrării numelui în calitate de marcă, precum şi riscurile pe care le generează lipsa protecţiei juridice", spune Ion Țigănaș, avocat în domeniul proprietății intelectuale.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1913
- Populația:
- 147 locuitori
Valea Coloniţei este un sat din cadrul comunei Dolinnoe, raionul Criuleni. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Criuleni și la 15 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 147 de oameni. Satul Valea Coloniţei a fost înființat în anul 1913.
Comentarii
(0)