25 ianuarie 2012, 10:17 Caleidoscop views 5061
25 ianuarie 2012, 10:17 Caleidoscop views 5061

Stîlpii Creației din Nebuloasa Eagle. Imagini unice

Nori giganţi de gaz şi praf adăpostind stele embrionare se ridică maiestuos în spaţiu într-o nouă fotografie făcută de Telescopul Spaţial Spitzer de la NASA.

După cum relatează CNN, imaginea, denumită de astronomi Munţii Creaţiei, înfăţişează straturi fierbinţi de stele în formare similare cu Stîlpii Creaţiei din Nebuloasa Eagle fotografiaţi în 1995 de Telescopul Spaţial Hubble.

În ambele cazuri formaţiunile asemănătoare degetelor sunt nori reci de gaz şi praf sculptaţi de radiaţii şi vînturi rapide de particule încărcate provenite de la stele masive fierbinţi.

Spitzer înregistrează căldura sau razele infraroşii care penetrează norii de praf şi permit observarea naşterii stelelor ce are loc în interior. În degetul cel mai mare, se observă sute de stele embrionare ne mai văzute înainte. Duzini de viitoare stele sunt vizibile într-unul din celelalte degete.

Stîlpii sunt de 10 ori mai mari decît cei din nebuloasa Eagle.

În ultima decadă astronomii au descoperit că emisiile stelelor masive ajută la formarea de noi stele. Acesta pare să fie şi cazul surprins în imagine.

Se crede că clusterul de stele ce luminează vîrfurile stelelor este produs de unica stea masivă din regiune. Radiaţiile şi vînturile produse de aceasta duc la formarea de noi stele pe care apoi fac să fie expulzate din interiorul grupului de stîlpi denşi.

Soarele nostru este posibil să se fi format în condiţii asemănătoare după care a migrat departe de această aglomerare de stîlpi.

 

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1617
Populația:
3295 locuitori

Ustia este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Ustia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Dubăsari și la 48 km de Chișinău. Satul Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3295 de oameni. Ustia a fost menționat documentar în anul 1617.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.