|
Dacă citeşti zilnic, trăieşti mai mult! S-a dovedit ştiinţific
Un studiu numit "Un capitol pe zi: Asocierea cititului de cărţi cu longevitatea", realizat pe un eşantion de peste 3.500 de persoane, dezvăluie că oamenii care citesc cărţi, cel puţin 30 de minute în fiecare zi, trăiesc mai mult decît cei care nu citesc deloc.
Potrivit The Guardian, studiul, publicat în revista "Ştiinţe Sociale & Medicină", a analizat modelele de citire a 3.635 de persoane, cu vîrsta de cel puţin 50 de ani. În medie, cititorii de cărţi trăiesc cu aproape doi ani mai mult decît persoanele care nu citesc.
Respondenţii au fost împărţiţi în 3 categorii: cei care citesc 3,5 ore sau mai mult pe săptămînă, cei care citesc pînă în 3,5 ore pe săptămînă şi cei care nu citesc deloc, fiind luaţi în considerare factori precum sex, rasă şi educaţie.
Cercetătorii au descoperit de-a lungul celor 12 ani (durata studiului), cei care citeau cel mai mult aveau şanse de deces cu 23% mai scăzute, iar cei care citeau moderat cu 17% mai scăzute.
Per total, de-a lungul studiului, 33% dintre cei care nu citeau au decedat, comparativ cu 27% dintre cititori, potrivit cercetătorilor Avni Bavishi, Martin Slade şi Becca Levy de la Şcoala de Sănătate Publică din cadrul universităţii Yale.
"Cînd cititorii sînt comparaţi cu non-cititorii la rata de mortalitate de 80%, non-cititorii au trăit 85 de luni (7,08 ani), în timp ce cititorii au trăit 108 luni (9,00 ani). Prin urmare, cititul a oferit un avantaj de supravieţuire de 23 de luni", au notat cercetătorii în studiu.
Bavishi a declarat că un consum prelungit de literatură are un randament mai mare, dar "chiar şi 30 de minute pe zi sînt benefice în termeni de supravieţuire".
De asemenea, lucrarea asociază citirea cărţilor, mai degrabă decît revistele, cu longevitatea.
"Am descoperit că cititul romanelor oferă un beneficiu mai mare decît lecturarea ziarelor sau revistelor. Ne-am dat seama că acest efect se datorează faptului că o carte antrenează mai mult mintea omului, oferind beneficii cognitive, astfel crescînd durata de viaţă", a declarat Bavishi.
În studiu, specialiştii au menţionat că există două procese cognitive implicate în citire, care creează un "avantaj în supravieţuire". În primul rînd, cititul promovează "procesul încet, captivant de citire profundă", o angajare cognitivă care "apare în timp ce cititorul face conexiuni cu lucrurile materiale, găseşte aplicabilitatea în lumea reală, şi pune întrebări despre conţinutul prezentat".
"Implicarea cognitivă ar putea explica de ce vocabularul, raţionaamentul, concentrarea şi abilităţile de gîndire critică sînt îmbunătăţite de expunerea la cărţi", au mai subliniat cercetătorii.
În al doilea rînd, cărţile "promovează empatie, percepţie socială, inteligenţă emoţională - procese cognitive ce duc la o supravieţuire mai bună".
Deşi respondenţii nu au specificat genul de literatură citită, potrivit studiului, cel mai probabil aceştia citeau ficţiuni.
Academicienii sugerează că analizele viitoare ar putea verifica "dacă există şi alte beneficii în urma cititului, în afara longevităţii; dacă există efecte similare în urma cititului de cărţi electronice sau audio, ce ar putea fi citite într-o manieră mai puţin sedentară; şi dacă diferitele tipuri de cărţi generează efecte diferite".
Specialiştii au concluzionat că "beneficiile cititului de cărţi - longevitatea, în special - nu înseamnă numai personaje şi idei interesante descoperite în romane, ci mai mult timp de a citi".
Sursa:
- Cînd speră România să adere la spațiul Schengen
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1769-1774
- Populația:
- 3415 locuitori
Pîrîta este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Pîrîta este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Dubăsari și la 18 km de Chișinău. Satul Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3415 oameni. Pîrîta a fost menționat documentar între anii 1769-1774.
Comentarii
(0)