20 ianuarie 2014, 15:32 Caleidoscop views 13542
20 ianuarie 2014, 15:32 Caleidoscop views 13542

Cine au fost strămoșii lui Napoleon?

Împăratul Napoleon, care în ultimii doi ani a fost considerat un arab, în cele din urmă s-a dovedit a fi caucazian, scrie Le Figaro, povestind despre analiza genetică efectuată de dr. Gerard Lucotte - acum proprietar unic al unui eşantion de ADN al împăratului. Dintre rămășițele împăratului puține sînt considerate autentice și mai puține sînt accesibile pentru cercetare.  G.Lucotte a analizat mai multe fire de păr din perciunii lui Napoleon. Geneticianul a publicat rezultatele studiului profilului cromozomului Y al împăratului.

Potrivit rezultatelor preliminare, rădăcinile lui Napoleon se regăsesc în Orientul Apropiat: în această regiune se află haplogrupul său, format aproximativ 3.500 de ani în urmă şi care are numele de cod Elblblcl. În  prezent, purtătorii acestui haplogrup  reprezintă aproximativ 10% din populaţia care trăieşte în special în Yemen şi Arabia Saudită. Printre strămoşii cunoscuți ai se află mercenarul din secolul al XV-lea numit “Il Moro di Sarzana”, originar dintr-un oraş mediteranean. Caracteristicile genetice le-au sugerat experţilor ideea că "strămoşii arabi ai lui Napoleon au sosit în Italia în timpul expansiunii islamului ca cuceritori sau comercianţi", scrie ziarul.

Totuşi, geneticianul G. Lucotte a demontat această teorie, comparînd fire de păr din perciunii împăratului cu materialul genetic de la Charles Napoleon, descendent din partea lui Jerome Bonaparte, fratele lui Napoleon. Gerard Lucotte asigură că s-a putut determina haplogrupul cu foarte mare precizie şi că “Napoleon nu era arab, ci caucazian“. Astfel, Napoleon a fost european şi atunci este clar de ce avea părul blond", - scrie ziarul.

Cu toate acestea, cercetarea lui G. Lucotte este axată nu doar pe identificarea rădăcinilor caucaziane a lui Napoleon. Ele dau speranţa că va fi dezlegat misterul morții împăratului.

Cuvinte cheie:

ADN , istoria , Napoleon

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1490
Populația:
1482 locuitori

Zagarancea este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Elizavetovca, Semeni și Zagarancea. Localitatea se află la distanța de 4 km de orașul Ungheni și la 117 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1482 de oameni. Satul Zagarancea a fost menționat documentar în anul 1490.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.