17 iulie 2016, 14:00 Caleidoscop views 6103
Cîteva sfaturi ale Poliţiei pentru a spori siguranța locuinței
17 iulie 2016, 14:00 Caleidoscop views 6103

Cîteva sfaturi ale Poliţiei pentru a spori siguranța locuinței

Locuinţa a fost şi rămîne în atenţia infractorilor, care concep cele mai ingenioase modalităţi de pătrundere în acest spaţiu, cu scopul însuşirii banilor şi obiectelor de valoare. Mulţi deţinători de imobil ignoră cele mai elementare norme de securitate, devenind astfel victime sigure ale unor elemente infracţionale.

Conform datelor statistice înregistrate pe parcursul a 6 luni curent, au fost înregistrate 1.702 sustrageri din locuințe. Modurile de operare cel mai des întîlnite sînt "forţarea uşii de acces", "intrarea pe uşa neasigurată" şi "forţarea geamului". Printre obiectele furate cel mai frecvent se numără banii, bijuteriile, produsele electronice şi electrocasnice, ce pot fi uşor transportate şi realizate.

Statisticile relevă faptul că unii cetăţeni ignoră sau omit prin necunoaștere măsurile de siguranță și protecție a bunurilor imobile.

Pentru perioada estivală, cînd riscul furturilor din locuinţe este mai mare, din cauza că multe imobilele sînt lăsate fără supraveghere de proprietarii plecaţi în vacanţă, Poliţia intensifică activităţile de informare a cetăţenilor pentru a reduce riscul de a deveni victime ale unor astfel de situaţii şi înaintează următoarele recomandări:

- Uşa de acces în imobil trebuie să fie solidă şi prevăzută cu cel puţin două încuietori cu sisteme şi chei diferite, lanţ de siguranţă şi vizor. Sistemele de siguranţă performante reduc considerabil riscul evenimentelor neplăcute;

- Cînd lipsiţi o perioadă mai îndelungată, rugaţi un vecin să vă ridice corespondenţa din cutia poştală sau eventualele facturi prinse în uşă, să supravegheze perimetrul locuinţei;

- Întrebaţi persoanele necunoscute, care se află în blocul în care locuiţi sau în stradă, pe cine caută. Este o metodă extrem de eficace de descurajare a hoţilor din locuinţe;

- Asiguraţi un iluminat corespunzător în scara blocului sau a casei în care locuiți;

- Restricţionaţi accesul în imobil cu un sistem interfon. Acesta devine inutil dacă se permite accesul tuturor persoanelor fără a fi verificată identitatea acestora;

- Nu păstraţi în casă sume importante de bani şi nu faceţi publice valorile pe care le deţineţi. Învăţaţi copiii să nu spună nimănui despre bunurile deţinute de familie;

- Nu permiteţi copiilor să deschidă uşa persoanelor necunoscute indiferent de motivele invocate şi să nu divulge faptul că sînt singuri acasă;

- Dacă la uşa dvs. se prezintă persoane care vînd sau solicită cumpărarea unor produse, refuzaţi-le! Dacă totuşi doriţi să achiziţionaţi ceva în nici un caz nu le permiteţi accesul în locuinţă.

- Dacă aţi pierdut cheile de la locuinţă, anunţaţi imediat membrii familiei, asiguraţi prezenţa unuia dintre apropiaţi în casă, şi schimbaţi lacătele cît mai repede posibil.

- Nu se recomandă agăţarea la cheile locuinţei obiecte care ar putea determina stăpînul lor;

- În cazul cînd proprietatea Dvs. a devenit pradă a infractorilor, în mod de urgenţă anunţaţi telefonic Poliţia la tel. 902 şi depuneţi o sesizare, în care să descrieţi cele întîmplate, la cea mai apropiată secţie, sector sau post de poliţie.

Sursa: www.realitatea.md

Cuvinte cheie:

politia , locuință , sfat

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772
Populația:
961 locuitori

Cazangic este un sat şi comună din raionul Leova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Frumuşica, Selişte și Cazangic. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Leova și la 80 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 961 de oameni. Satul Cazangic a fost menționat documentar în anul 1772.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.