05 ianuarie 2012, 10:49 Caleidoscop views 4958
05 ianuarie 2012, 10:49 Caleidoscop views 4958

Americanii se pregătesc pentru excavaţii miniere pe Lună. Satelitul nostru - un uriaş depozit de combustibil


Foto: nasa.gov 

În primul weekend din noul an, două sonde robotizate au fost lansate de NASA pe orbita Lunii, pentru a strînge informaţii,  care ar trebui să dezvăluie oamenilor de ştiinţă elementele rare (minereuri) de sub suprafaţa Lunii, scrie BBC în ediţia online. Mai exact, datele obţinute de sonde vor fi folosite pentru a alcătui o hartă care să arate locaţiile cele mai potrivite pentru instalarea punctelor de extracţie.

Geologii spun că craterele polare ale Lunii au miliarde de tone de hidrogen, sub formă de gheaţă. Dovezile au fost furnizate de sondele lunare chiar din anii '90 si păreau să sprijine această idee, iar cea mai recentă serie de misiuni lunare a confirmat această ipoteză. Misiunile următoare vor putea determina  cantitatea, calitatea și accesibilitatea hidrogenului.

Descoperirea concentraţiilor de hidrogen uluitor de bogate pe Lună ar putea deschide un univers de posibilităţi, literalmente. Combustibilul de rachete, care costă acum, in medie, 10.000 de dolari/Kg ar putea fi produs pe lună mult mai simplu si mai avantajos. Pentru prima dată, accesul la spaţiul cosmic ar fi cu adevărat economic. Pamîntenii vor putea să înceapă noi afaceri, inclusiv turismul spațial, alimentarea cu combustibil prin intermediul sateliților şi călătorii interplanetare.

 

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
817 locuitori

Chetroşica Veche este un sat în componenţa oraşului Cupcini, raionul Edineţ. Satul are o suprafaţă de 2,5 kilometri pătraţi şi este situat la o distanţă de 10 km de oraşul Edineţ, la 4 km de  staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 192 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 817 oameni. Prima atestare documentară a satului Chetroşica Veche (cu numele Piatra) datează din anul 1431.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.