|
MAE al FR cheamă SUA să renunțe la sistemele antirachetă din România
Oficiali de la Ministerul Afacerilor Externe al FR au declarat că dislocarea pe teritoriul României a obiectivelor sistemului american antirachetă este incompatibilă cu stipulările Tratatului cu privire la rachetele cu rază medie şi mică de acţiune.
Rusia îndeamnă SUA și România să renunțe la dislocarea pe teritoriul românesc a obiectelor sistemului american antirachetă, se spune în declarația lui Mihail Ulianov, directorului departamentului pentru probleme de neproliferare și control asupra armelor nucleare al MAE al FR, publicată pe site-ul instituției.
În comunicat se menționează că planurile SUA de a disloca în România, până la sfârșitul acestui an, instalații universale de lansare verticală a Mk-41 pot deveni o sfidare serioasă a securității internaționale.
„Acest pas înseamnă încă o încălcare gravă — pe lângă aplicarea rachetelor-țintă și a dronelor — de către SUA a Tratatului cu privire la rachetele cu rază medie şi mică de acţiune. Amintesc că instalațiile menționate, destinate lansării rachetelor cu rază medie de acțiune, nu sunt interzise pe navele Forțelor Armate Maritime (FAM), însă transferarea lor pe uscat este incompatibilă cu obligațiunile Tratatului în cauză. Facem apel către guvernele SUA și României să conștientizeze întreaga lor responsabilitate pentru o astfel de derulare a evenimentelor și, până nu este încă târziu, să renunțe la aceste planuri", a declarat Ulianov la New York,pe data de 9 octombrie 2015, în cadrul unei discuții pe teme de politică generală.
La sfârșitul lunii septembrie, Casa Albă a confirmat că elementele sistemului antirachetă al SUA aflate la baza românească din Deveselu vor începe să funcționeze până la sfârșitul acestui an.
Baza Deveselu a fost construită de către specialiști sovietici în anul 1952 și era folosită de militarii români. Acesta este primul obiectiv planificat de apărare antirachetă al SUA în Europa de Est. Un al doilea obiectiv similar se prevede a fi instalat în Polonia, în anul 2018. SUA susține că sistemele antirachetă sunt orientate spre țările care ar putea ataca SUA cu rachete proprii, cum ar fi Iranul.
Rusia declară însă că elementele sistemului antirachetă sunt orientate spre militarizarea Europei de Sud-Est și contravin intereselor stabilității regionale.
Sursa:
- Cînd speră România să adere la spațiul Schengen
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1911
- Populația:
- 102 locuitori
Popeştii Noi este un sat din cadrul comunei Petreni, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Drochia și la 168 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 102 oameni. Satul Popeştii Noi a fost înființat în anul 1911.
Comentarii
(0)