|
MAE al FR cheamă SUA să renunțe la sistemele antirachetă din România
Oficiali de la Ministerul Afacerilor Externe al FR au declarat că dislocarea pe teritoriul României a obiectivelor sistemului american antirachetă este incompatibilă cu stipulările Tratatului cu privire la rachetele cu rază medie şi mică de acţiune.
Rusia îndeamnă SUA și România să renunțe la dislocarea pe teritoriul românesc a obiectelor sistemului american antirachetă, se spune în declarația lui Mihail Ulianov, directorului departamentului pentru probleme de neproliferare și control asupra armelor nucleare al MAE al FR, publicată pe site-ul instituției.
În comunicat se menționează că planurile SUA de a disloca în România, până la sfârșitul acestui an, instalații universale de lansare verticală a Mk-41 pot deveni o sfidare serioasă a securității internaționale.
„Acest pas înseamnă încă o încălcare gravă — pe lângă aplicarea rachetelor-țintă și a dronelor — de către SUA a Tratatului cu privire la rachetele cu rază medie şi mică de acţiune. Amintesc că instalațiile menționate, destinate lansării rachetelor cu rază medie de acțiune, nu sunt interzise pe navele Forțelor Armate Maritime (FAM), însă transferarea lor pe uscat este incompatibilă cu obligațiunile Tratatului în cauză. Facem apel către guvernele SUA și României să conștientizeze întreaga lor responsabilitate pentru o astfel de derulare a evenimentelor și, până nu este încă târziu, să renunțe la aceste planuri", a declarat Ulianov la New York,pe data de 9 octombrie 2015, în cadrul unei discuții pe teme de politică generală.
La sfârșitul lunii septembrie, Casa Albă a confirmat că elementele sistemului antirachetă al SUA aflate la baza românească din Deveselu vor începe să funcționeze până la sfârșitul acestui an.
Baza Deveselu a fost construită de către specialiști sovietici în anul 1952 și era folosită de militarii români. Acesta este primul obiectiv planificat de apărare antirachetă al SUA în Europa de Est. Un al doilea obiectiv similar se prevede a fi instalat în Polonia, în anul 2018. SUA susține că sistemele antirachetă sunt orientate spre țările care ar putea ataca SUA cu rachete proprii, cum ar fi Iranul.
Rusia declară însă că elementele sistemului antirachetă sunt orientate spre militarizarea Europei de Sud-Est și contravin intereselor stabilității regionale.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1484
- Populația:
- 2995 locuitori
Giurgiuleşti este un sat şi comună din raionul Cahul. Giurgiuleşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 55 km de orașul Cahul și la 250 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2995 de oameni. Satul Giurgiulești a fost menționat documentar în anul 1484.
Comentarii
(0)