15 noiembrie 2011, 14:30 Caleidoscop views 6625
15 noiembrie 2011, 14:30 Caleidoscop views 6625

Călătorie în centrul Pămîntului, cu ajutorul razelor X

Centrul Pămîntului, care se află la 3.000 de kilometri sub nivelul mării, este aproape imposibil de explorat, însă oamenii de știință ar putea avea o astfel de șansă în curînd cu ajutorul unei noi tehnologii. Experimentul va încerca să dezvăluie procesele misterioase care au loc în centrul planetei.

Dispozitivul laser ID24 va utiliza razele X pentru a încălzi la temperaturi extreme fierul și alte materiale, în incercarea de a recrea condițiile extreme din centrul Pămîntului, investigînd și originea cîmpului magnetic al planetei sau propagarea șocurilor produse de cutremure.

ID24 va utiliza tehnologia dispozitivului diamond anvil cell, care poate permite comprimarea unui material foarte mic, așezat între două diamante, la presiuni foarte mari, care depășesc 3 000 000 de atmosfere.

Aceste mostre sînt comprimate astfel la o presiune de milioane de ori mai mare decît cea de la suprafața Pămîntului, iar apoi laserele de mare putere sînt îndreptate spre diamante, încălzindu-le la peste 10.000 grade Celsius.

Comentarii

 (1)
  • #1 evgheniiturcan Răspunde Citează selecţia
    когда им это удастся, думаю что обнаружат новые материи, минералы, топливные вещества, итд. и это шаги которые конечно же станет будущим.
    вперёд люди!
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1856
Populația:
11192 locuitori

Basarabeasca este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Basarabeasca. Amplasat în lunca rîului Cogîlnic şi Larga e situat la 101 km de Chișinău şi este un important nod feroviar în sud-estul republicii. Conform datelor recensămîntului din 2004, populaţia oraşului Basarabeasca constituie 11 192 locuitori. Localiatea Basarabeasca a fost înfiinţată în anul 1856 de către autorităţile Imperiului Rus, ca colonie evreiască, cu denumirea Romanovca.  

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.