18 martie 2015, 16:02 Caleidoscop views 10697
Apariţia lor prevesteşte un cutremur devastator (VIDEO)
18 martie 2015, 16:02 Caleidoscop views 10697

Apariţia lor prevesteşte un cutremur devastator (VIDEO)

Apariţia neobişnuită lângă ţărm, pe câteva plaje din SUA, a mai multor peşti-vâslă, a fost legată de apropierea unui cutremur de mari dimensiuni, susţin unii oameni de ştiinţă, citaţi de The Independent.

Potrivit Catalina Island Marine Institute, peştele-vâslă uriaş poate să ajungă la lungimi de peste 15 metri şi sunt cei mai lungi peşti osoşi din lume. Existenţa lor a stat la baza multor legende apărute de-a lungul istoriei despre celebrii "şerpi de mare".

Unii oameni de ştiinţă afirmă că descoperirea unor peşti-vâslă în apropiere de ţărm este un semn că se apropie un cutremur de mari dimensiuni. Cu puţin timp înainte de cutremurul devastator care a lovit Japonia în 2011, aproximativ 20 de peşti-vâslă au fost descoperiţi pe plajele din zonă, explică Mark Benfield, un cercetător de la Louisiana State University.

În Japonia, peştele-vâslă este cunoscut sub numele de ryugu no tsukai, ceea ce înseamnă „mesagerul din palatul zeului oceanelor".

Pescarii japonezi au descoperit zeci de exemplare din această specie a adâncurilor înainte ca un cutremur de 8,8 să lovească Chile în martie 2010. Kiyoshi Wadatsumi, un specialist în seismologie ecologică, a declarat pentru Japan Times că „peştii care trăiesc în adâncuri sunt mai sensibili la mişcările din faliile active decât peştii care trăiesc aproape de suprafaţa mării".

Rachel Grant, un specialist în biologia animalelor de la Anglia Ruskin University din Cambridge, susţine că ar putea fi ceva adevărat în străvechea legendă japoneză care afirmă că apariţia unui peşte-vâslă precede un cutremur. Cercetătoarea a început un studiu pentru a testa această idee. "Este posibil ca atunci când are loc un cutremur să existe o acumulare de presiune în roci care pot duce la apariţia unor sarcini electrostatice ce provoacă eliberarea în apă a ionilor cu sarcină electrică.

Acest lucru poate duce la formarea de peroxid de hidrogen, un compus toxic. De asemenea, ionii cu sarcină pot oxida materia organică, ceea ce poate ucide peştii sau îi poate face să părăsească apele adânci şi să iasă la suprafaţă", explică dr. Grant.

O altă posibilitate este ca înainte de un cutremur să aibă loc eliberări de monoxid de carbon în apă, care ar afecta peştii-vâslă.

"Procesele geofizice care duc la descoperirea peştilor-vâslă pe plaje ar putea anticipa un cutremur. De aceea, voi urmări cu atenţie California în următoarele săptămâni", a concluzionat dr. Grant.

Sursa: jurnalul.ro

Cuvinte cheie:

cutremur , SUA , pesti

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1907
Populația:
436 locuitori

Fetiţa este un sat din cadrul comunei Albina, raionul Cimişlia. Localitatea Fetița se află la distanța de 24 km de orașul Cimișlia și la 48 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 436 de oameni. Satul Fetița a fost atestat în anul 1907.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.