|
Foto: jurnalul.ro |
Paşii către succes. Eliminaţi stresul, învăţaţi să spuneţi “nu” şi gândiţi pozitiv!
Autorul Bestseller-ului “Inteligenţa Emoţională 2.0”, Travis Bradberry, subliniază în cartea sa că un om de succes reuşeşte mereu să îşi păstreze calmul. “Oamenii de succes apreciază mereu ceea ce au. Ei evită întrebările care încep cu ce ar fi dacă... Elimină din start stresul printr-o gândire şi o atitudine pozitivă. Au capacitatea de a se deconecta periodic de problemele care îi apasă, limitează consumul de cofeină, reuşesc să elimine discuţiile interne negative cu ei înşişi. Au capacitatea de a gândi în perspectivă. Îşi ţin respiratia sub control. Au capacitatea de a lucra în echipă şi de a delega sarcini”, notează Bradberry pe blogul său găzduit de Huffington Post.
El atrage atenţia că un om de succes ştie întotdeauna ce trebuie şi ce nu trebuie să facă. În calitate de preşedinte al companiei de cercetare TalentSmart, Bradberry a testat peste un milion de oameni şi a ajuns la concluzia că 90% dintre oamenii de succes au un grad ridicat de inteligenţă emoţională. “Analizând datele, am înţeles ce fac şi ce evită oamenii de succes pentru a rămâne calmi, conştienţi şi controlaţi în orice situaţie. Sunt nouă recomandări pentru a vă îmbunătăţi inteligenţa emoţională şi capacitatea de efort”.
Nu lăsaţi ca alţii să vă răpească bucuria
Dacă fericirea voastră depinde de o comparaţie cu altcineva atunci nu mai sunteţi făuritorul propriului succes. Oamenii inteligenţi emoţional nu permit ca bucuria lor să fie diminuată de părerile sau prestaţiile altora. Este aproape imposibil să ignorăm ce cred alţii despre noi, dar nu trebuie să le acceptăm părerile. Doar aşa poate creşte stima de sine. Realitatea este că nu sunteţi nici atât de bun şi nici atât de slab precum cred unii la un moment dat.
Iertaţi, dar nu uitaţi
Oamenii de succes iartă uşor dar nu uită nimic. Iertarea înseamnă să treci peste un moment din trecut şi să te concentrezi pe viitor. Iertarea nu înseamnă însă să acorzi o nouă şansă cuiva care te-a dezamăgit. Oamenii inteligenţi emoţional nu permit să fie traşi în jos de greşelile altora. De aceea, se debarasează foarte uşor de astfel de oameni şi fac totul ca să se protejeze de posibilele daune.
Nu duceti lupte pe viaţă şi moarte
Oamenii inteligenţi emoţional ştiu cât de importantă este supravieţuirea, astfel încât lupta să fie continuată şi mâine. Sentimentele necontrolate duc repede la conflicte şi la tentaţia de a duce o luptă care va lăsa urme adânci. Fiţi suficient de puternici încât să puteţi alege luptele ce merită purtate.
Nu puneţi perfecţiunea pe primul loc
Oamenii de succes nu sunt perfectionişti, fiindcă ştiu că perfecţia este o iluzie. Oamenii nu pot fi perfecţi. Cei care vânează perfecţiunea vor fi vânaţi la rândul lor de sentimentul de eşec. Vor fi marcaţi toată viaţa de ceea ce nu au făcut sau ar fi putut face mai bine, în loc să se bucure de ceea ce au obţinut.
Nu trăiţi în trecut
Toate eşecurile ne zdruncină din încrederea în sine şi ne îngreunează speranţa la un succes. Eşecul apare de cele mai multe ori când riscul este mare şi ne propunem să atingem obiective mult prea înalte. Oamenii inteligenţi emoţional sunt conştienţi că nu pot fi doborâţi de un eşec sau altul. Acest lucru este posibil doar dacă evităm să trăim în trecut. Drumul către succes este marcat de eşecuri şi riscuri. Dacă rămâneti blocaţi în trecut atunci nu mai credeţi cu adevărat în succesul vostru. Trecutul devine prezent şi trăiţi într-un blocaj total.
Nu rumegaţi problemele
Capacitatea de atenţie a unei persoane este determinantă pentru starea sa emoţională. Dacă rămâneti fixaţi pe o problemă atunci vă încărcaţi de sentimente negative şi de stres, ceea ce vă limitează capacitatea de efort. Oamenii inteligenţi emoţional nu rumegă problemele, fiindcă ştiu că este mai productiv să cauţi soluţii.
Evitaţi anturajul negative
Staţi cât mai departe de oamenii care se plâng tot timpul. Aceştia sunt înecaţi în propria milă în loc să se concentreze asupra unor soluţii. Aceştia o să vă anime să deveniţi ca ei. Situaţia ne obligă de multe ori să le ascultăm tiradele, ca să nu părem nesimţiţi, dar este o mare diferenţă între a fi un ascultător pasiv sau a te încărca cu valul de emoţii negative. Un caz concret. În calitate de nefumător, aţi sta ore în şir lângă un fumător doar de dragul discuţiei? Tocmai. Păstraţi distanţa. Dacă vreţi să trageţi o graniţă vizibilă atunci întrebaţi-l direct cum plănuieşte să rezolve problemele de care se tot plânge.
Nu purtaţi ranchiună
Energiile provocate de ranchiună nu reprezintă altceva decât un stres continuu. Ranchiuna vă ţine blocaţi de un anumit eveniment şi vă menţine corpul într-o stare de alarmă acută. Această stare vă asigură supravieţuirea dacă sunteţi cu adevărat într-o situaţie de pericol iminent. Dar dacă evenimentul este în trecut, el poate provoca pe termen lung consecinţe fatale pentru sănătatea dumneavoastră. Oamenii inteligenţi emoţional ştiu că trebuie să se ferească de un astfel de factor de stres continuu. Dacă veţi învăţa să renunţaţi la ranchiună atunci vă îmbunătăţiţi nu doar capacitatea de efort, ci şi sănătatea.
Nu ezitaţi să spuneţi NU
Un studiu al Universităţii California a arătat că oamenii cărora le este greu să spună NU suferă de stres, sindromul “burnout” sau chiar de depresie. Există oameni care nu pot spune nu, fiindcă sunt prea îngrijoraţi de reacţia celor din jur. Cuvântul NU este puternic dar nu suficient cât să vă fie teamă să îl folosiţi. Oamenii inteligenţi emoţional evită folosirea unor fraze precum – 'Nu cred că pot să fac asta'.., sau- 'Nu sunt sigur că'... A refuza un angajament este un semn că trataţi cu mare seriozitate angajamentul actual şi căutaţi drumul spre succes, subliniază în încheiere Travis Bradberry pentru Huffington Post.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1921
- Populația:
- 38 locuitori
Fedoseevca este un sat din cadrul comunei Carmanova din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Grigoriopol și la 73 km de Chișinău. Populaţia satului Fedoseevca alcătuia 38 de oameni în anul 2006. Satul Fedoseevca a fost înființat în anul 1921.
Comentarii
(0)