|
Foto: antena3.ro |
Fiţi cu ochii pe cer! Un asteroid periculos se apropie de Pământ
Un asteroid de 20 de ori mai mare decât cel câzut la Chelyabinsk, cu potenţial periculos pentru planeta noastră, va trece pe lângă Terra la data de 26 ianuarie.
Specialiştii preconizează că roca spaţială va ocoli Pământul la o distanţă aproximativă de 1,2 milioane km.
Asteroidul, botezat 2004 BL86 de către oamenii de ştiinţă, este estimat să aibă un diametru cuprins între 440 şi 1000 de metri. Distanţa de 1,2 milioane de km reprezintă de trei ori distanţa dintre Pământ şi Lună.
Potrivit astronomilor, deocamdată nu există o ameninţare serioasă şi nici nu sunt indicii care să sugereze o posibilă deviere a obiectului de la traiectorie şi pătrunderea acestuia pe orbita Terrei.
Specialişţii de la Observatorul Spaţial Goldstone, amplasat în deşertul californian Mojave, au declarat însă că vor monitoriza cu atenţie traseul asteroidului pe măsură ce acesta se apropie de planeta noastră.
2004 BL86 a fost descoperit la data de 30 ianuarie 2004, de către Centrul de Cercetare al Asterozilor Lincoln (CCAL). Centrul american este cel care a realizat cele mai multe descoperiri a corpurilor cereşti, din preajma Pământului, în perioada 1998-2005. Ulterior Baza de Cercetare a Cerului Catalina a preluat supremaţia în acest domeniu.
Până în septembrie 2011, CCAL a depistat 231.082 de noi obiecte spaţiale, dintre care cel puţin 2423 se află în vecinătatea Terrei, iar alte 279 sunt comete.
Un obiect spaţial este considerat periculos dacă trece la mai puţin de 0,05 AU (adică aproximativ de 20 de ori distanţa existentă între Pământ şi Lună) şi dacă diametrul său depăşeşte 100-150 de metri.
Asteroizii cu asemenea dimensiuni pot provoca distrugeri fără precedent, dacă aceştia cad pe uscat sau pot genera valuri tzunami gigantice, dacă se prăbuşesc în mijlocul oceanului.
În februarie 2013, meteoritul care a căzut în localitatea Chelyabinsk din Rusia a avut o forţă de impact echivalentă cu 440-500 de kilotone de TNT. Însă acesta este considerat a fi un obiect ceresc mic, având în vedere că avea doar 17 metri în diametru.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1859
- Populația:
- 36 locuitori
Serghieni este un sat din cadrul comunei Cuhneşti, raionul Glodeni. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Glodeni și la 165 km de Chișinău. Satul Serghieni a fost menționat documentar în anul 1859. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 36 de oameni.
Comentarii
(1)