22 septembrie 2023, 12:30 Caleidoscop views 16051
5 greşeli de casnicie făcute de părinţii noştri
Foto: sfatulparintilor.ro
22 septembrie 2023, 12:30 Caleidoscop views 16051

5 greşeli de casnicie făcute de părinţii noştri

Lucrurile stau altfel decat pe vremea parintilor nostri, mai ales cand este vorba despre casnicie si dinamica sa. Poate ca nu facem lucrurile mai bune decat le faceau mama si tata pe vremuri din punct de vedere al casatoriei, insa putem invata o multime din greselile pe care ei le-au facut. Iata 5 greseli pe care le faceau parintii nostri si motivul pentru care pot duce de rapa o casnicie.

1. Femei căsătorite foarte devreme

„Pe vremuri oamenii asteptau ca o fata sa se casatoreasca foarte devreme. Multi parinti erau ingrijorati si se simteau rusinati daca fiicele lor paraseau facultatea fara sa aiba verigheta pe deget", spune psihologul Leslie Beth Wish. Astazi, oamenii nu-si dau coate daca vad o femeie de 30 de ani necasatorita. "Cercetarile au demontrat ca maturitatea creierului nu are loc pana la 26 de ani", argumenteaza doctorul Wish. Tocmai de aceea este o idee buna sa astpeti putin inainte de a-ti alege sotul.

2. Soțul era singurul care aducea bani în casă în vreme ce soția rămînea acasă şi creștea copiii

"Este in regula sa ai grija de familie, insa multe femei simt ca rolul traditional impus de societate le limiteaza", sustine psihoterapeutul Fran Walfish. Iar aceste sentimente despre care nu se vorbeste pun stres pe casnicie. In plus, dupa ce copiii cresc femeile se simt inutile. In prezent, femeia le poate face pe amandoua: sa creasca copiii si sa aiba o cariera.

3. Există mai puțină comunicare în căsnicie

Oamenii ar fi vrut sa vorbeasca despre sentimentele lor, insa nu stiau cum s-o faca. Nu existau carti de specialitate si nici suport social. Iar femeile se simteau mult mai confortabil daca incercau sa minimizeze problemele decat sa aiba o discutie deschisa cu partenerii lor. Apoi, dezvoltau resentimente in legatura cu sotii lor. Acum poti gasi ajutor specializat, dar si o multime de carti dedicate relatiilor, care ofera instrumente pentru o mai buna comunicare in cuplu. "Sentimentele dezvaluite, validate si acceptate inseamna totul intr-o relatie", spune doctorul Walfish.

4. Oamenii nu acordau o atentie deosebita relatiei de cuplu

In vremurile trecute, femeia era interesata mai degraba pentru a-si sprijini sotul pentru a inainta din punct de vedere al carierei, decat sa aiba grija sa mentina romantismul in cuplu. In prezent oamenii stiu ca iesirile in oras pot fi deosebit de benefice pentru casnicie. "Pentru ca o familie sa ramana unita, este nevoie ca voi doi sa aveti intalniri amoroase regulate. In plus, este un mesaj excelent pentru copii sa stie ca tati si mami au nevoie sa petreaca timp impreuna fara a fi intrerupti", considera doctor Walfish.

5. Femeile nu aveau timp pentru ele

In vreme ce sotii ieseau la intalniri cu baietii, casnicele, rareori, avea contacte cu alti adulti, nu ieseau cu fetele sau nu mergeau la petreceri cu prietenele. "Mai multe cercetari au demonstrat ca femeile care petrec timp cu prietenele sunt mai sanatoase decat cele care n-o fac", spune psihologul Elizabeth R. Lombardo.

Sursa: sfatulparintilor.ro

Cuvinte cheie:

parinti , fericire , familie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1812
Populația:
1200 locuitori

Bădragii Noi este un sat şi comună din raionul Edineţ. Satul este situat în partea de nord-vest a raionului, pe malul rîului Prut la o distanţă de 30 km de oraşul Edineţ şi la 230 km de Chișinău. La 01.07.2008 populaţia satului constituia 1200 de locuitori. Satul Bădragii Noi apare pentru prima dată pe harta judeţului Hotin după 1812.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.