12 noiembrie 2014, 11:10 Caleidoscop views 7510
33 de limbi europene pot să dispară pentru totdeauna
Foto: piterburger.ru
12 noiembrie 2014, 11:10 Caleidoscop views 7510

33 de limbi europene pot să dispară pentru totdeauna

Treizeci și trei de limbi europene sînt serios amenințate, inclusiv 13 dintre ele sînt pe cale de a dispărea, scrie ziarul britanic The Independent.

Ediția a folosit datele furnizate de portalul internațional de informații turistice Goeuro, care în baza datelor UNESCO aduce lista limbilor europene care „vor dispare" şi ale celora „care se află în pericol". Din primele fac parte limbile în care vorbesc doar unii reprezentanţi din generaţiile mai în vîrstă, în timp ce copiii lor nu le mai vorbesc şi nici nu le înţeleg. Din al doilea grup fac parte limbile în care vorbesc oamenii mai tineri, dar din cînd în cînd.

Portalul Goeuro propune o nouă formă de turism – lingvistic. Scopul lui e de a atrage atenţia asupra limbilor în dispariţie şi a susţine economic regiunile unde acestea încă mai există.

În situația cea mai dificilă în lista de limbi care sînt pe cale de disparitie se află dialectul Gottscheerish al limbii germane vorbit de un grup etnic puțin studiat al germanilor care trăiesc în orașul Kocevje din Slovenia. Numărul vorbitorilor nativi ai acestei limbi nu se cunoaște.

Doar 6 oameni vorbesc astăzi în dialectul galici al limbii karaim, cîndva răspîndită în vestul Ucrainei.

Au rămas doar 20 de vorbitori ai limbii vodi, vorbite de minoritatea etnică vodi, care trăiește în raionul Kinghisepp din regiunea Leningrad din Rusia.

Este în mare pericol și limba kildin a saamilor, vorbită în partea centrală a peninsulei Kola. Ea este vorbită, potrivit UNESCO, de 787 de oameni.

În ambele liste apar 8 limbi ale naționalităților care trăiesc în Franța, 4 - în Marea Britanie, 3 - în Suedia, precum și limbile grupurilor etnice din Croația, Bulgaria, Italia, Grecia, Germania, Finlanda, Norvegia și Letonia.

Sursa: polit.ru

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
333 locuitori

Ion Vodă este un sat din cadrul comunei Ciutuleşti, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Florești și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 333 de oameni. Satul Ion Vodă a fost înființat în anul 1923.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.