04 octombrie 2014, 10:40 Caleidoscop views 10870
„Doamna cu hermină”: încă o enigmă a lui Leonardo DaVinci (FOTO)
Foto: Lumiere Technology
04 octombrie 2014, 10:40 Caleidoscop views 10870

„Doamna cu hermină”: încă o enigmă a lui Leonardo DaVinci (FOTO)

Pînă să ajungă la portretul cunoscut sub numele de „Doamna cu hermină", Leonardo DaVinci a încercat alte două ipostaze ale aceluiaşi personaj. Este descoperirea de senzaţie făcută de cercetătorul francez Pascal Cotte, care a analizat timp de trei ani celebra pictură, utilizînd o tehnologie inovatoare de reflexie a luminii.

Pînă acum, istoricii de artă au considerat că „Doamna cu hermină", pictată în jurul anului 1489, a inclus animalul simbolic în compoziţia sa de la început.

Rezultatul cercetărilor lui Pascal Cotte relevă însă că, pînă să ajungă la versiunea celebră de astăzi, Leonardo DaVinci ar mai fi pictate două ipostaze ale „Doamnei...", dintre care una fără hermină, iar alta în care animalul din braţele protagonistei are alt tip de blană.

„Doamna cu hermină" este portretul Ceciliei Gallerani, o frumoasă tînără de la curtea lui Ludovic Sforza supranumit „Il Moro", duce de Milano şi protector al artelor frumoase. Animalul heraldic al lui Ludovic era hermina albă.

În urma acestei descoperiri, istoricii de artă au emis cîteva ipoteze, printre care aceea că hermina a fost introdusă pentru a face trimitere directă la iubitul femeii portretizate, iar blana albă a fost adăugată ulterior chiar din iniţiativa pictorului, pentru a-şi flata astfel protectorul.

Potrivit altei teorii, Gallerani însăşi l-ar fi rugat pe artist să adauge animalul în compoziţie pentru ca întreaga curte milaneză să devină conştientă de relaţia ei cu ducele.

Pascal Cotte, co-fondator al companiei pariziene "Lumiere Technology", specializată în fotografia multispectrală, a inventat o tehnică revoluţionară de scanare a tablourilor, utilizînd reflexia luminii.

LAM (Metoda de amplificare a straturilor) ne oferă posibilitatea de "a decoji" o pictură ca pe o ceapă, pentru a vedea ce se ascunde în spatele suprafeţei şi, pe rînd, sub fiecare strat de vopsea adăugat, pînă la ultimul, explică Pascal Cotte.

Potrivit BBC, descoperirea cercetătorului francez demonstrează faptul că picturile lui Leonardo DaVinci erau supuse unui proces de facere şi refacere.

"Doamna cu hermină", aparţinînd fundaţiei Czartoryski este expusă la Muzeul Naţional din Cracovia, Polonia. Anterior, tabloul a fost supus examinării cu raze X şi infra-roşii.

Sursa: mediascop.ro

Cuvinte cheie:

pictura , Mister , Leonardo DaVinci

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1585
Populația:
1397 locuitori

Fîntîniţa este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte satul Fîntîniţa și stația de cale ferată Ghizdita. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1397 de oameni. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Drochia și la 194 km de Chișinău. Satul Fîntînița a fost menționat documentar în anul 1585.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.