|
Foto: Mediafax Foto |
Cea mai izolată insulă din lume (FOTO)
Situat la mii de kilometri distanţă de cel mai apropiat platou continental, grupul de insule Tristan da Cunha este cu siguranţă izolat, fiind înconjurat pe o rază de mii de kilometri de apele oceanului Atlantic.
Cei peste 2.800 de kilometri care îl despart de coasta sud-africană, sau distanţa de 2.414 kilometri până la cea mai apropiată suprafaţă ce se înalţă peste nivelul oceanului transformă acest loc în cel mai îndepărtat grup de insule locuite de pe planetă, potrivit The Huffington Post, citat de Mediafax.
Şase insule fac parte din acest grup: Tristan Da Cunha (insula principală), Insula Inaccesibilă - pe bună dreptate numită astfel-, Insula Nightingale, Middle, Stoltenhoff şi Gough.
Primii exploratori au ocolit insula Tristan da Cunha din cauza reliefului accidentat, lipsei unui port natural, dar şi a climei aspre, cu vânturi puternice pe tot parcursul anului. Insula a fost colonizată de britanici în 1816 şi de atunci a jucat un rol important în diferite războaie.
În prezent, insula este locuită de aproximativ 275 de persoane, iar accesul noilor rezidenţi este interzis. Populaţia insulei este alcătuită din aproximativ 80 de familii care au doar şapte nume, ceea ce înseamnă că mai toţi sunt înrudiţi.
O vizită în Tristan da Cunha este un drum lung şi anevoios, dar merită dacă doriţi să aveţi sentimentul izolării complete. Toţi vizitatorii trebuie să primească permisiunea înainte de a se îmbarca pentru această aventură. Pe insulă se poate ajunge doar de pe mare, vaporul parcurgând în şase zile cei 2.816 kilometri care o despart de Cape Town.
Odată ajunşi pe insulă, vizitatorii pot explora aşezarea numită Edinburgh-ul celor Şapte Mări, care le pune la dispoziţie magazine, un curs de golf, case, o şcoală şi un port. Deşi izolată, insula nu este desprinsă total de lume - există aici televiziune, radio şi un ziar online. Un internet-cafe a fost deschis pe insulă în 2006.
Insula este plină de viaţă sălbatică şi minuni naturale: pinguini, albatroşi, balene, un parc vulcanic şi o mare diversitate vegetală.
O vizită pe Tristan da Cunha este o aventură adevărată, pentru că nimic nu se compară cu istoria unică şi izolarea extremă a acestei insule.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1910
- Populația:
- 142 locuitori
Ştefăneşti este un sat din cadrul comunei Tănătarii Noi, raionul Căuşeni. Satul are o suprafaţă de circa 0.50 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 3.24 km. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Căușeni și la 67 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 142 de oameni. Satul Ştefăneşti a fost menționat documentar în anul 1910.
Comentarii
(0)