06 iunie 2014, 14:57 Caleidoscop views 14662
Alertă a Observatorului Astronomic din Dallas:
Foto: jurnalul.ro
06 iunie 2014, 14:57 Caleidoscop views 14662

Alertă a Observatorului Astronomic din Dallas: "Explozie imensă în Univers!" (VIDEO)

Telescopul robotizat SMU ROTSE-IIIB de la Observatorul McDonald, Fort Davis, Texas a emis o alertă în care informa că lumina de la o explozie uriaşă în Univers a putut fi observată, în clar, de cercetători. Lumina intensă generată de explozia enormă a unei stele, din urmă cu mai mult de 12 miliarde ani (la scurt timp după Big Bang) a ajuns şi la planeta noastră, scrie ScienceDaily.

Fenomenul, cunoscut ca o explozie de raze gama, este extrem de rar, energia deflagraţiei călătorind 12 milioane de ani înainte să fie detectată de telescopul Universităţii din Dallas. Exploziile de raze gama sunt considerate a fi distrugerea catastrofală a unei stele sau sfîrşitul vieții sale. Fizicienii SMU raporteaza ca telescopul lor a fost primul care a observat fenomenul, capturînd şi imagini, monitorizînd apoi efectele împreună cu alţi astronomi din Turcia şi Hawaii.

Sursa: jurnalul.ro

Cuvinte cheie:

cosmos , Univers , explozie , video

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1636
Populația:
359 locuitori

Chetroşeni este un sat din cadrul comunei Mireşti, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 43 km de orașul Hîncești și la 80 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 359 de oameni. Satul Chetroşeni a fost menționat documentar în anul 1636.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.