25 martie 2014, 14:18 Caleidoscop views 15914
Pămîntul a fost la un pas de dezastru
Foto: descopera.ro
25 martie 2014, 14:18 Caleidoscop views 15914

Pămîntul a fost la un pas de dezastru

În vara anului 2012, Pămîntul a fost la un pas de a fi lovit de una din cele mai mari ejecţii de masă coronală din istorie. Particulele au fost purtate de vîntul solar spre orbita Terrei cu o viteză de peste 2.000 de kilometri pe secundă.

Două explozii solare uriaşe au eliberat atunci o cantitate de energie echivalentă unui miliard de bombe cu hidrogen.

Cele două ejecţii de masă coronală simultane au avut loc pe 23 iulie 2012. Din fericire, aceste particule au intersectat orbita Terrei cînd planeta noastră se afla în cealaltă parte a Soarelui, o diferenţă de 9 zile ferindu-ne de un potenţial dezastru.

O asemenea superfurtună solară, care are loc destul de rar, ar avea efecte catastrofale asupra societăţii noastre, care depinde foarte mult de tehnologii moderne şi electricitate.

Pagubele ar fi fost de mii de miliarde de dolari, iar societatea şi-ar fi revenit din acest şoc abia după 4-10 ani, spune Ying Liu, fizician la National Space Science Center din Beijing.

Compania de asigurari Lloyd a realizat anul trecut un studiu, ca să estimaze pagubele în cazul în care această furtună magnetică ar fi lovit Terra. Experţii vorbesc de 2,6 mii de miliarde de dolari pagubă doar pentru America De Nord.

O furtună magnetică mai mică a lovit în 1989 Canada, ducînd la 15 pene de curent simultane, care au lăsat fără electricitate 6 milioane de oameni timp de 9 ore.

Cercetarea la care a luat parte Liu şi fizicienii de la Universitatea din California a fost publicată pe 18 martie în revista Nature Communications.

În prezent, cînd sînt detectate furtuni solare, angajaţii de la centralele electrice au la dispoziţie doar 30-45 de minute ca să se pregătească.

Sursa: descopera.ro

Cuvinte cheie:

Pamint , soare , furtuna magnetica , catastrofe

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1806
Populația:
2248 locuitori

Burlăceni este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Greceni și Burlăceni. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Cahul și la 187 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2248 de oameni. Satul Burlăceni a fost menționat documentar în anul 1806.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.