15 martie 2015, 10:46 Caleidoscop views 20241

Foto: debarbati.ro
15 martie 2015, 10:46 Caleidoscop views 20241

"Prima minune a lumii" – pădurea de piatră din China! (VIDEO)

Shilin, pădurea de piatră din sud-vestul Chinei, este un uimitor ansamblu de formaţiuni calcaroase, din provincia Yunnan.

Zona este apreciată încă din timpul dinastiei Ming, 1368 - 1644, cînd era cunoscută drept întîia minune a lumii. Totuşi, pădurea de piatră a fost înscrisă în circuitul turistic abia în anii '50 şi inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO în 2007.

Stîncile de calcar par ieşite din pămînt, multe dintre ele semănînd cu nişte copaci pietrificaţi, de unde şi numele zonei, Shilin (n.r. Shí, piatră, stîncă şi Lín, crîng, pădure). Relieful deosebit se întinde pe 400 de kilometri pătraţi şi include "păduri" de diferite dimensiuni, rîuri, lacuri, peşteri şi cascade.

Geologii spun că cum 270 de milioane de ani, în perioada carboniferă a erei Paleozoice, pe locul stîncilor se afla o mare întinsă. În timp, mişcările litosferei au cauzat retragerea apelor şi au scos la suprafaţă calcarul. În timp, vîntul şi ploaia au erodat stîncile, care au căpătat forma din prezent, a unor stîlpi sau trunchiuri de copaci, cu o înălţime de pînă la 30 de metri.

Zona cuprinde trei "păduri" importante la suprafaţă, Naigu, Pădurea Mare şi Pădurea Mică, dar şi o "pădure" subterană în peştera Zhiyun, care se întinde pe trei kilometri pătraţi, în mai multe galerii. O altă atracţie turistică importantă este Peştera Vîntului Straniu, care include peştera Penfeng, izvorul Hongxi şi un rîu subteran.

Din august pînă în noiembrie, vijelii care durează pînă la trei minute mătură peştera din jumătate în jumătate de oră. Lacul carstic Changhu (n.r. Lacul lung) este denumit aşa datorită formei alungite, avînd o lungime de trei kilometri şi o lăţime de doar 300 de metri. Pe lîngă insula din mijlocul apei, lacul include şi stalactite şi stalagmite subacvatice.

Zona a fost înscrisă în circuitul turistic abia în anii '50, iar din 2007, pădurea Naigu şi satul Suogeiy fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

China se află pe a doua poziţie în lume din acest punct de vedere, cu 45 de locuri protejate, fiind depăşită doar de Italia. În a 24-a sau a 25-a zi din a şasea lună a calendarului localnicilor, (n.r. calendar selenar, care se bazează pe fazele lunii) etnici Yi organizează festivalul torţei. În timpul sărbătorii, stîncile sunt luminate de torţele din ramuri de pin făcute de localnici, care organizează concursuri de lupte şi de frumuseţe, dansează şi cîntă melodii tradiţionale.

Stîncile din zonă sunt formate de fenomene naturale, în sute de milioane de ani, în afara uneia, spun localnicii.

Conform acestora (n.r. cunoscuţi sub numele de Sani), Ashima, o fată frumoasă din antichitiate, s-ar fi născut în zonă. Tînăra s-ar fi îndrăgostit de un păstor numit Ahei, dar, înainte să se mărite cu el a fost răpită de fiul unui om bogat din împrejurimi.

Deşi iubitul ei a salvat-o şi au plecat împreună spre casă, Azhi, răpitorul, a deschis o ecluză care a inundat zona şi a ucis-o pe Ashima. În locul în care a murit a apărut o stîncă înaltă care le ocroteşte pe femeile Sani şi le reaminteşte că au libertatea să îşi aleagă soţul.

Sursa: debarbati.ro

Cuvinte cheie:

minune , China , paduri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
406 locuitori

Mirceşti este un sat din cadrul comunei Boghenii Noi, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Ungheni și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 406 oameni. Satul Mircești a fost menționat documentar în anul 1598.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.