11 martie 2015, 11:50 Caleidoscop views 14690
O curiozitate pe harta Europei: satul tăiat în două de o graniţă
Foto: revistafelicia.ro
11 martie 2015, 11:50 Caleidoscop views 14690

O curiozitate pe harta Europei: satul tăiat în două de o graniţă

St. Gingolph (sau Saint Gingolph) este o localitate care astăzi e divizată în două: o parte sub administraţie franceză (aparţinînd de Haute-Savoie), cealaltă sub administraţie elveţiană (cantonul Valais).

Numele se pare că îi vine de la Sfîntul Gangulphus, care ar fi trăit ca ermit în această regiune. Atestată documentar din anul 1569, localitatea este mult mai veche, apele minerale din imediata vecinătate fiind apreciate încă din Antichitatea romană.

Deşi are două primării şi beneficiază de două sisteme judiciare distincte, St. Gingolph are şi astăzi o singură parohie, un singur cimitir, o singură biserică, ridicată în secolul al XVII-lea. Iar dacă a existat un timp cînd, pentru oficierea căsătoriilor religioase - ori pentru înmormîntări - era nevoie de o dispensă care să permită trecerea mirilor, a naşilor şi a nuntaşilor - ori a bocitoarelor şi a rudelor şi prietenilor defunctului - dintr-o ţară în cealaltă, astăzi gheretele vameşilor au mai mult... funcţie decorativă.

Vechea gheretă a grănicerilor poate deveni oricînd punct muzeal. Pe micul pod de piatră, două săgeţi indică: spre dreapta – Franţa, spre stînga – Elveţia.

Sursa: www.revistafelicia.ro

Cuvinte cheie:

Franta , Elvetia , frontiera

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1908
Populația:
1216 locuitori

Doina este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Doina Rumeanţev, Iasnaia Poleana. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Cahul și la 165 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1216 oameni. Satul Doina a fost menționat documentar în anul 1908.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.