Studiu: de ce au dispăut mamuții și rinocerii lînoși
Foto: topnews.ru |
Dispariţia plantelor cu flori din Epoca glaciară ar fi putut atrage dispariţia unora dintre speciile reprezentative pentru această perioadă, aşa cum sunt mamuţii lînoşi şi rinocerii lînoşi, conform unui material publicat de Reuters.
Oamenii de ştiinţă care au studiat fragmente de ADN prelevate din fosile de mamuţi şi rinoceri conservate în permafrostul arctic au ajuns la concluzia că aceste animale mari depindeau din punct de vedere al hranei de florile bogate în proteine care acopereau relieful de stepă.
Însă, nişte schimbări climatice radicale produse în Epoca glaciară a provocat declinul acestor plante cu flori, zona de stepă rămînînd acoperită doar cu ierburi care nu aveau aceeaşi valoare nutriţională pe care o aveau planetele cu flori şi care, implicit, nu puteau susţine nişte animale ierbivore atît de mari precum mamuţii şi rinocerii, conform studiului publicat în ultimul număr al revistei Nature.
Schimbarea de vegetaţie din această zonă a început acum aproximativ 25.000 de ani şi s-a încheiat în urmă cu aproximativ 10.000 de ani - o perioadă în care multe animale mari au dispărut. Oamenii de ştiinţă încearcă de mai mult timp să înţeleagă ce a provocat această dispariţie în masă a animalelor mari - 2/3 dintre animalele mari din emisfera nordică au dispărut.
"Acum dispunem, din punctul meu de vedere, de o explicaţie foarte credibilă", a susţinut Eske Willerslev de la Universitatea din Copenhaga, expert în ADN fosil.
Aceste concluzii contrazic ipoteza că dispariţia acestor animale mari din zonele subpolare a fost provocată de sosirea în zonă a grupurilor de oameni vînători-culegători - aşa-numita ipoteză Blitzkrieg care susţine că oamenii ar fi vînat aceste animale pînă la dispariţia lor.
"Noi credem că principalul motor al acestei dispariţii în masă nu este reprezentat de oameni", a precizat Eske Willerslev, deşi a adăugat că nu este exclusă posibilitatea ca prin practicarea vînătorii, aceste comunităţi umane să le fi dat lovitura de graţie speciilor ameninţate deja de schimbările de floră.
Regiunea subarctică era străbătută cîndva de mari turme de animale, fiind foarte asemănătoare din acest punct de vedere cu savana africană. Din rîndul animalelor mari ierbivore care trăiau în acest mediu fac parte mamuţii şi rinocerii lînoşi, caii, bizonii, renii şi cămilele, în timp ce animalele de pradă din regiune erau reprezentate de hiene, tigrii cu colţi-pumnal (smilodoni) şi urşi.
Cercetătorii au realizat o istorie a evoluţiei vegetaţiei din regiunile arctice şi subarctice din America de Nord şi Siberia, în ultimii 50.000 de ani. Ei au dispus de 242 de mostre de sedimente recoltate din permafrost din diferite regiuni arctice şi subarctice şi au studiat coproliţi şi conţinuturi stomacale ale unor animale fosilizate descoperite în permafrostul siberian. Ei au determinat vîrsta mostrelor şi au analizat materialul genetic adunat.
Astfel, în timp ce mulţi paleontologi considerau că ecosistemul subarctic era unul de tundră, cu întinderi nesfîrşite de ierburi, iar animalele mari din această regiune s-ar fi hrănit cu iarbă. În schimb acest studiu indică faptul că flora regiunii era dominată de specii de plante cu flori şi nu de ierburi.
"Întregul ecosistem subarctic arăta cu totul diferit faţă de cel din ziua de azi. Ne putem imagina nişte stepe întinse, fără copaci, fără tufişuri, dar dominate de aceste mici plante cu flori", a mai susţinut Eske Willerslev.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1766
- Populația:
- 492 locuitori
Tătărăuca Nouă este un sat din cadrul comunei Tătărăuca Veche, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Soroca și la 189 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 492 de oameni. Satul Tătărăuca Nouă a fost menționat documentar în anul 1766.
Comentarii
(0)