15 curiozităţi geografice pe care puţini le cunosc
Cîte s-au descoperit pînă acum despre Planeta noastră este doar o fărîmă din cît există. Iată cîteva curiozităţi extrem de interesante despre lumea în care trăieşti!
1. Localitatea cu cel mai scurt nume: Å
Se află între Suedia şi Norvegia. În scandinavă înseamnă "rîu". Indicatorul cu numele locului este adesea furat pentru că este inedit şi are o anumită valoare.
2. Cel mai mare oraş din lume - ca suprafaţă
Cel mai mare oraş din lume este Hulunbuir, Inner Mongolia, China. Are o suprafaţă de 263.953 km pătraţi.
3. Singurele ţări din lume înconjurate de o altă ţară
Lesotho, Vatican şi San Marino sînt singurele ţări din lume înconjurate complet de o singură ţară. Lesotho de Africa de Sud, iar Vaticanul şi San Marino de Italia.
4. Cel mai lung al doilea cuvînt din lume
Este format din 85 de litere - "Taumatawhakatangihangak oauauotamateaturipukaka pikimaungahoronukupokaiwhe nua kitanatahu" şi reprezintă un deal din Noua Zeelandă.
Denumirea este o frază în maori care se traduce "locul unde Tamatea, bărbatul cu genunchii mari a alunecat, s-a căţărat şi a cucerit munţii, cunoscut ca un mîncător de pămînt, a cîntat la fluier pentru iubita sa".
Cel mai lung cuvînt care a intrat în Cartea Recordurilor are 163 de litere - Krung thep maha nakorn amorn ratana kosinmahintar ayutthay amaha dilok phop noppa ratrajathani burirom udom rajaniwesmahasat harn amorn phimarn avatarn sathit sakkattiya visanukamprasit şi aparţine thailandezilor.
5. Cele mai reci şi cele mai calde mări
White Sea din Rusia măsoară cea mai scăzută temperatură a apei - doar minus 2 grade, iar în Golful Persic regăsim apa cea mai caldă - vara se înregistrează 35,6 grade.
6. Cea mai veche Republică Constituţională
San Marino este cea mai veche Republică Constituţională - fondată în anul 301 de un mason creştin, refugiat de persecuţia lui Diocleţian. Constituţia scrisă din anul 1600 este cea mai veche din lume.
7. Cea mai adîncă groapă săpată de om
Cea mai adîncă groapă săpată vreodată de om este gaura de foraj de la Kola din Rusia. Săpăturile au fost făcute în scopul de a ajunge cît mai adînc în scoarţa Terrei. Aici s-a săpat din 1970 şi pînă în 1989 şi s-a ajuns la o adîncime de 12.261 metri.
8. Cel mai îndepărtat punct al Pămîntului de centru şi cel mai apropiat punct
Cel mai indepartat punct de centrul Pamîntului este vîrful Muntelui Chimborazo (6.310 m) , din Ecuador, iar cel mai apropiat este Marina Trench, Oceanul Pacific, la 10.971 metri.
9. Cel mai lung lanţ muntos de pe Terra
Lanţul Atlanticului Mijlociu este cel mai lung lanţ muntos din lume - 40.000 de km. Islanda este singura parte din acest lanţ care se află deasupra nivelului apei.
10. Locaţia cu denumirea doar din vocale
Aflat pe coasta de vest a Italiei, Muntele Circeo, era cunoscut odată drept Aeaea (doar cinci vocale). Se credea că aici locuieşte vrăjitoarea Circe.
În lume mai există două astfel de locuri: în Hawaii - Aiea, şi în Insulele Marchize - Eiao.
11. Cel mai nordic, estic şi vestic Stat din America
Alaska este cunoscut ca fiind cel mai nordic, estic şi vestic Stat din toată America.
12. Marea fără ţărm
Marea Sargasso este considerată singura mare din lume ce nu are ţărm, şi este localizată în mijlocul Oceanului Atlantic. Curenţii oceanici se mişcă în direcţia acelor de ceasornic.
13. Lacul de crater format de un meteorit
Lacul Bosutwi are un diametru de 8 kilometri şi se află în Ghana, Africa. În jurul său s-au format de-a lungul timpului aşezări, sate - peste 30 la număr, iar populaţia ar putea depăşi acum 70.000 de oameni.
14. Cel mai neobişnuit curs de rîu
Rîul Nil izvorăşte din apropiere de Ecuator, Burundi, şi curge spre zona temperată, spre nord pînă în nord-estul Africii. Este şi cel mai lung rîu din lume - 6.671km.
15. La Polul Nord nu este pămînt
La Polul Nord vei întîlni doar gheaţa deasupra mării. Oceanul Artic are o suprafaţă de 12 milioane de kilomteri pătraţi de gheaţă plutitoare. Cea mai joasă temperatură de aici a fost de minus 34 de grade.
Sursa:
- Cînd speră România să adere la spațiul Schengen
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1769-1774
- Populația:
- 3415 locuitori
Pîrîta este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Pîrîta este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Dubăsari și la 18 km de Chișinău. Satul Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3415 oameni. Pîrîta a fost menționat documentar între anii 1769-1774.
Comentarii
(4)