22 ianuarie 2014, 15:03 Caleidoscop views 9320
Top 10 țări cu cea mai sănătoasă alimentație
Foto: descopera.ro
22 ianuarie 2014, 15:03 Caleidoscop views 9320

Top 10 țări cu cea mai sănătoasă alimentație

Cît de sănătoasă este alimentaţia populaţiei unei ţări? Un studiu recent, care a cuprins 125 de ţări, arată că Olanda este pe locul întîi, în timp ce locuitorii din Chad se hrănesc cel mai puţin sănătos.

Printre cele 125 de ţări analizate, Olanda este pe locul 1, fiind urmată de Franţa şi Elveţia, în vreme ce Marea Britanie este pe locul 13, iar SUA – pe locul 21. Romînia ocupă în acest clasament locul 51.

Olanda a ocupat locul 1 ca urmare a faptului că are preţuri relativ scăzute la alimente, faţă de nivelul veniturilor, are o rată scăzută a diabetului şi o diversitate nutriţională mai ridicată decît a altor ţări europene.

Printre primele 12 ţări se clasează, de asemenea, Austria, Belgia, Danemarca, Suedia, Australia, Irlanda, Italia, Luxemburg şi Portugalia.

Totuşi, nici aceste ţări campioane nu au obţinut scoruri bune din perspectiva tuturor criteriilor. Olanda, de exemplu, are o rată ridicată a obezităţii, aproape o cincime din populaţie avînd un indice de masă corporală de peste 30 (valorile sănătoase sîntîntre 18 şi 25). Dintre ţările din Top 12, Australia are cea mai ridicată rată a obezităţii. 27% dintre locuitori fiind obezi.

Pe ultimul loc al clasamentului s-a situat Chad, un stat din Africa, unde hrana consumată în mod curent de majoritatea locuitorilor are o valoare nutriţională scăzută, este scumpă faţă de posibilităţile oamenilor şi este preparată cu un acces redus la condiţii igienice. În această ţară, unul din 3 copii este subponderal.

Pe ultimele 10 locuri ale clasamentului se situează mai multe ţări africane subsahariene şi Republica Yemen. În aceste ţări, alimentaţia este alcătuită predominant din cereale şi rădăcinoase cu conţinut scăzut de nutrienţi.

Rezultatele cercetării mai arată că SUA au cea mai accesibilă hrană, ca preţ, în vreme ce în Angola hrana este cel mai puţin accesibilă.

Hrana de calitatea cea mai ridicată se găseşte în Islanda, iar de calitatea cea mai scăzută – în Madagascar.

Cea mai mare rată a diabetului se întîlneşte în Arabia Saudită, iar dintre ţările analizate, ţara cu cea mai gravă problemă în ceea ce priveşte obezitatea este Kuweit (42% din populaţie suferă de această afecţiune). Totuşi, arată raportul, în ceea ce priveşte obezitatea, problema este la nivelul cel mai grav în Insulele Pacificului, care nu au fost însă incluse în analiză. În insula Nauru, de exemplu, 71% din populaţie suferă de obezitate. 

Rate mari ale obezităţii se înregistrează şi în multe ţări cu venituri medii, Fiji, Mexic şi Venezuela situîndu-se între primele 10 ţări în ceea ce priveşte acest aspect. În Egipt şi SUA, o treime dintre locuitori sîntobezi.

În schibm rata obezităţii este extrem de scăzută în Bangladesh, Nepal şi Etiopia.

Raportul Oxfam mai arată că malnutriţia este cel mai răspîndită în Burundi, unde 67% din populaţie este subnutrită şi 35% dintre copii sîntsubponderali.

Probleme serioase din acest punct de vedere au şi Yemen, India, Madagascar. În India există cel mai mare procent de copii subponderali din lume – 44%.

Top 10 țări cu cea mai sănătoasă alimentație

1. Țările de Jos
2. Franța
3. Elveția
4. Danemarca
5. Suedia
6. Austria
7. Belgia
8. Irlanda
9. Italia
10. Portugalia

Top 10 țări cu cea mai proastă alimentație

1. Ciad
2. Angola
3. Etiopia
4. Madagascar
5. Yemen
6. Nigeria
7. Burundi
8. Mozambic
9. Zimbabwe
10. Sierra Leone

Sursa: descopera.ro

Cuvinte cheie:

top , alimentatie , tari

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1528
Populația:
1776 locuitori

Găleşti este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Găleşti și Găleştii Noi. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Strășeni și la 46 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1776 de oameni. Satul Gălești a fost menționat documentar în anul 1528 cu denumirea Tutoveni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.