18 ianuarie 2014, 11:50 Caleidoscop views 13289
Cinci minute despart omenirea de o posibilă catastrofă nucleară
Foto: ilook.by
18 ianuarie 2014, 11:50 Caleidoscop views 13289

Cinci minute despart omenirea de o posibilă catastrofă nucleară

Fizicienii americani au decis să lase anul acesta acul simbolicului "Ceas al Judecăţii de Apoi" cu cinci minute înainte de miezul nopţii, indicînd că teoretic doar cinci minute desparte omenirea de o posibilă catastrofă nucleară, relatează miercuri agenţia de presă RIA Novosti. Ei doresc să avertizeze astfel asupra lipsei de progres în lupta împotriva schimbărilor climatice şi împotriva proliferării armelor nucleare, care ar putea aduce sfîrşitul vieţii.

"Ceasul Judecăţii de Apoi" a fost creat de un grup de fizicieni americani de la Buletinul Cercetătorilor Atomici şi, conform informaţiilor de pe site-ul revistei, simbolizează urgenţa pericolelor nucleare pe care fondatorii revistei şi comunitatea ştiinţifică mai largă încearcă să o transmită liderilor politici şi publicului din întreaga lume. Prima imagine a ceasului a apărut pe coperta revistei în anul 1947. Atunci acul arăta şapte minute înainte de "miezul nopţii", adică înainte de o catastrofă nucleară globală.

Minutarul ceasului a fost mutat periodic în funcţie de pericolele nucleare percepute. Cel mai aproape de "miezul nopţii" a fost mutat în anul 1953, cu numai două minute înainte de o posibilă catastrofă. În acel an Statele Unite au decis să realizeze bomba cu hidrogen, o armă de departe mai puternică decît orice bombă atomică. În octombrie 1952, SUA au testat primul dispozitiv termonuclear, distrugînd o insulă din Oceanul Pacific, iar nouă luni mai tîrziu sovieticii au testat propria lor bombă H. Cea mai mare distanţă temporală faţă de o posibilă catastrofă nucleară a fost de 17 minute, în anul 1991, cînd s-a încheiat războiul rece, iar Rusia şi Statele Unite au început să-şi reducă semnificativ arsenalele nucleare, după cum a explicat BAS.

De atunci, minutarul ceasului a mai fost mutat de cinci ori, ultima dată în 2012, cînd a înaintat cu un minut - de la şase la cinci minute - după ce experţii au ajuns la concluzia că liderii mondiali fac tot mai greu faţă unei ameninţări nucleare. Anul acesta, ceasul a fost menţinut la aceeaşi distanţă ca în 2012 faţă de un pericol nuclear. În 2013, lumea a întreprins unele eforturi pentru reducerea pericolului nuclear, dar în general comunitatea internaţională a avut de a face cu o ameninţare continuă privind utilizarea armelor nucleare', se menţionează într-un mesaj adresat secretarului general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon de către autorii acestui ceas.

Sursa: romaniatv.net

Cuvinte cheie:

catastrofe , clima , omenirea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1786
Populația:
542 locuitori

Sirota este un sat din cadrul comunei Crihana, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Orhei și la 64 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 542 de oameni. Satul Sirota a fost menționat documentar în anul 1786.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.