Polii Terrei își schimbă poziția din cauza încălzirii globale
Foto: polit.ru |
Schimbările climatice din ultimele decenii provoacă modificarea actualei poziții a polilor, modificare care rezultă din topirea ghețarilor și a calotelor glaciare. Este o descoperire care sugerează faptul că monitorizarea pozițiilor polilor pate deveni un nou instrument pentru înregistrarea modificărilor climatice.
Simulările computerizate au demonstrat faptul că topirea calotelor glaciare și a ghețarilor, precum și creșterea nivelului mărilor și oceanelor, duc la modificarea distribuției masei la suprafața Terrei, proces care conduce la modificarea axei Terrei. Încă din anul 1899, anul în care au început observațiile oamenilor de știință asupra Polului Nord, acesta și-a modificat constant poziția, avansînd spre sud cu circa 10 centimetri pe an. O echipă de cercetători de la Universitatea din Texas a descoperit însă că acest trend s-o modificat substanțial. Încă din anul 2005, Polul Nord a început să se miște rapid către est, deplasarea sa ajungînd azi la aproximativ 1,2 metri.
„Topirea ghețurilor și creșterea nivelului oceanelor explică în proporție de 90% mișcarea către est a Polului Nord. Este cert că modificările climatice reprezintă forțele care împing Polul Nord în acest moment”, afirmă Jianli Chen, unul dintre autorii studiului.
Chen și colegii săi au folosit datele oferite de GRACE, satelit NASA care monitorizează modificările cîmpului magnetic terestru, aceștia calculînd că o contribuție substanțială o reprezintă topirea ghețurilor din Groenlanda (250 de gigatone de gheață în fiecare an). Pe locul doi se află ghețarii montani, cei care contribuie la creșterea nivelul oceanelor cu 194 de gigatone anual, în timp ce Antarctica pierde 180 de gigatone de gheață pe an.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1586
- Populația:
- 3087 locuitori
Bilicenii Vechi este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bilicenii Vechi și Coada Iazului. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Sîngerei şi la 115 km nord de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3087 locuitori. Satul Bilicenii Vechi este atestat documentar în anul 1586.
Comentarii
(0)