Studiu: Viața pe Terra s-a dezvoltat în adîncuri, nu la suprafață
Foto: informing.ru |
Aparitia vietii pe Pămînt ramîne unul din cele mai mari mistere ale știintei, dar o nouă incursiune în "adîncurile biosferei" indică faptul că primele forme de viață s-ar fi dezvoltat în adîncuri, nu la suprafață. Savanții au descoperit microbi care trăiau și se reproduceau la o adîncime de 5 km în scoarța terestră și studiile sugerează că au supraviețuit în izolare completă, față de biosfera de la suprafață, timp de milioane, poate chiar miliarde de ani.
Ultima descoperire a microbilor din adîncuri susține ideea potrivit căreia viața nu ar fi apărut în urma "vîrtejului primordial" din lacurile și mările de la suprafață, ci în micile fisuri umplute cu apă din rocile subterane, a declarat Matt Schrenk, din cadrul Universității de Stat Michigan.
Studiul a comparat secvențele de ADN ale microbilor "hidrogenati" din rocile fracturate aflate în adîncurile Americii de Nord, Europei, Africii de Sud și Japoniei. Spre uimirea lor, savanții au descoperit că asemănarea se situează la 97% - speciile fiind aproape identice, a spus Schrenk.
Savanții au descoperit că microbii subterani pot supraviețui la temperaturi de pînă la 120 grade Celsius și o presiune de 50 de ori mai mare decît la suprafață, informații care ar putea fi importante pentru industrie și medicină. "Putem folosi cu succes genele și enzimele acestora", a precizat Shrenk.
Cunoașterea biosferei din adîncurile Terrei și a modului în care a supraviețuit în medii atît de extreme ar fi de ajutor și pentru astrobiologii care caută viață pe Marte.
Sursa:
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
- A fost creată cea mai detaliată hartă în infraroșu a Căii Lactee
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1924
- Populația:
- 596 locuitori
Alexandru cel Bun este un sat din cadrul comunei Voloviţa, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Soroca și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 596 de oameni. Satul Alexandru cel Bun a fost înființat în anul 1924.
Comentarii
(0)