„Este visul suprem al omenirii”: o companie japoneză a imaginat un proiect uluitor
Foto: descopera.ro |
O problemă binecunoscută, cu care se confruntă nu doar Japonia, ci întreaga omenire – problema energiei – ar putea fi rezolvată prin transformarea Lunii într-o uriaşă centrală energetică, este de părere corporaţia japoneză Shimizu. Compania a întreprins recent o nouă “rundă” de promovare a unui proiect ce pare desprins dintr-un film SF: acela de a construi, în jurul Lunii, o centură de panouri solare ce ar urma să furnizeze Pămîntului o cantitate enormă de energie.
Proiectul presupune construirea unui brîu de panouri solare, lat de 400 km şi lung de peste 10.000 km, în jurul Ecuatorului lunar, iar energia obţinută ar urma să fie transportată spre Terra cu ajutorul transmisiilor cu laser sau microunde.
Luna Ring, cum ar fi numită instalaţia, ar putea transmite spre Pămînt 13.000 de terawaţi, o cantitate uriaşă de energie. (În tot cursul anului 2011, SUA au produs 4.100 terawaţi.)
“O trecere de la utilizarea economică a unor resurse limitate la folosirea nelimitată a energiei curate este visul suprem al omenirii”, afirmă, pe site-ul său, corporaţia Shimizu. „Proiectul Luna Ring... transformă acest vis în realitate, prin intermediul unor idei ingenioase, combinate cu tehnologii spaţiale avansate.”
Pînă în martie 2011 - cînd un cutremur uriaş, urmat de un tsunami devastator care a avariat grav, printre altele, centrala atomică de la Fukushima – Japonia s-a bazat, în mare măsură, pe energia nucleară. La Fukushima, specialiştii încearcă şi în ziua de azi să ţină situaţia sub control, dar reactoarele avariate încă reprezintă un pericol, ceea ce a înăsprit opoziţia publicului faţă de energia atomică.
Ca urmare, Japonia caută alte modalităţi de producere a energiei, mai sigure.
Shimizu a propus proiectul Luna Ring înainte de dezastrul de la Fukushima; iniţial, proiectul a fost considerat mai curînd utopic, dar acum, criza energiei din Japonia a dus la reconsiderarea opiniilor şi la un interes sporit faţă de el.
Proiectul implică, mai întîi, dezvoltarea unor roboţi şi a altor instalaţii automate petnru exploatarea resurselor naturale ale Lunii, din care ar urma să fie produse componentele necesare construirii centurii de panouri solare.
Dacă vor obţinute fondurile necesare, proiectul ar putea începe în anul 2035.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1929
- Populația:
- 493 locuitori
Valea Norocului este un sat din cadrul comunei Izvoare, raionul Sîngerei. Satul Valea-Norocului de află la distanța de 22 km de orașul Sîngerei și la 108 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 493 de oameni. Localitatea a fost întemeiată în anul 1929.
Comentarii
(0)