|
Opera ”Ștefan cel Mare” a văzut lumina zilei (Foto)
Una dintre cele mai așteptate lucrări muzicale care vine să îmbogățească patrimoniul cultural al țării, Opera ”Ștefan Cel Mare”, compusă de maestrul Gheorghe Mustea, pe libretul scris de Constantin Cheianu, a ieșit de sub tipar.
Această lucrare muzicală de proporții este unica din patrimoniul național și universal care reflectă viața și măreția domnitorului Ștefan cel Mare și Sfînt. Compozitorul Gheorghe Mustea a relatat într-un interviu pentru Noi.md ce însemnătate are această operă pentru iubitorii de artă și cei interesați de istorie.
„O perioada îndelungată a fost închinată acestei lucrări. S-a lucrat foarte minuțios și la libret, Constantin Cheianu a făcut un libret foarte bun, cu multe metafore, cu documente istorice autentice. Este o operă istorică pentru teatrul liric care, cred eu, este una așteptată pentru că în ea se regăsește una din cele mai însemnate perioade ale marelui domnitor. Pentru mine este o mare bucurie!”, a relatat Mustea.
Acțiunea operei reflectă bătălia de la Vaslui din 1475, în care Ștefan cel Mare a deținut o victorie zdrobitoare asupra oștilor turcești, după care a zidit o biserică, așa cum spune legenda că obișnuia să o facă. Acest eveniment stă la baza operei ”Ștefan cel Mare”, a menționat compozitorul.
Cu titlu aparte, maetsrul Gheorghe Mustea a adus mulțumiri tuturor celor care au contribuit la editarea operei, în scpecial echipei tipografiei «Balacron» și directorului acesteia, domnului Dumitru Munteanu.
Menționăm că ”Ștefan cel Mare” e cea de-a doua operă istorică a compozitorului Gheorghe Mustea. Prima - opera “Alexandru Lăpușneanu” a fost lansată în 1987.
Gheorghe Mustea este director artistic și prim-dirijor al Orchestrei Simfonice Naționale a Companiei Publice „Teleradio-Moldova”, academician al AȘM, profesor universitar, Artist al Poporului, laureat al Premiilor de Stat și Național al RM, cavaler al Ordinului Republicii. În anul 2017, Centrul Internațional Biografic din Cambridge l-a desemnat pe Gheorghe Mustea unul din cei mai influenți 100 de compozitori ai lumii.
Redacția Noi.md își exprimă speranța că opera „Ștefan cel Mare” va fi pusă în scena Teatrului de Operă și Balet și va ajunge la inimile spectatorilor cît mai curînd posibil.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1622
- Populația:
- 1650 locuitori
Roşcani este un sat şi comună din raionul Străşeni. Roşcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 6 m de orașul Strășeni și la 13 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1650 de oameni. Satul Roșcani a fost menționat documentar în anul 1622.
Comentarii
(0)