|
Festivalul Naţional „descOPERĂ" va fi organizat la Butuceni, Orheiul-Vechi
Magia muzicii clasice în armonie cu frumuseţea naturii - această simbioză se va produce la prima ediţie a Festivalului Naţional „descOPERĂ", ce va avea loc la sfîrşitul săptămînii curente la Butuceni, localitate ce face parte din rezervaţia culturală naturală Orheiul-Vechi. Evenimentul va fi organizat graţie unui parteneriat public privat şi are drept obiectiv promovarea muzicii de operă, dar şi a turismului local.
Prima ediţie a festivalului va debuta într-un cadru natural, unde va răsuna concertul „Strauss în vizită la Butuceni". În cea de-a doua zi, artiştii de la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu" (TNOB) vor interpreta una dintre cele mai faimoase opere a lui Giuseppe Verdi „Rigoletto".
Scena improvizată este în curs de construcţie, au fost deja instalate nişte vechi coloane din piatră, frumos ornamentate.
„Aici este cadru natural perfect pentru sonorităţile operei, sunt minunate aceste stânci, aerul, acustica este de exepţie", a spus Friedrich Pfeiffer, dirijor, Austria.
Ideea Festivalului a apărut acum trei ani, când Anatol Botnaru, antreprenor din Butuceni, l-a cunoscut pe dirijorul austriac Pfeiffer, încântat de Orheiul Vechi.
„A venit o idee spontană de a face festivalul în aceste trei zile, a fost o implicaţie incredibilă şi e mare responsabilitate", a menţionat Anatol Botnaru, directorul pensiunii agroturistice.„Anul trecut a fost prima încercare, iar în acest an vrem să dăm acestui eveniment calitatea de festival naţional care descoperă opera", a spus ministra Culturii, Monica Babuc.
Evenimentul este o premieră inedită pentru artiştii TNOB „Maria Bieşu".
„Este o încercare frumoasă pentru noi de a prezenta prima dată un spectacol în aer liber. Am mizat foarte mult pe echipă, solişti, orchestră, cor", menţionează directorul TNOB, Ion Grosu.
„O scenă de 35 de metri şi de 200 de metri înălţime, cu cerul deasupra capului, cred că este o ocazie incredibilă de a veni la operă", a specificat Andreea Battisini, regizoare, Italia.
Cei care vor veni la „descOPERĂ" vor avea posibilitatea să admire frumuseţea locurilor, să cunoască vestigiile istorice care se păstrează în rezervaţia Orheiul-Vechi, monument propus de Republica Moldova pentru a fi inclus în prestigioasa listă UNESCO.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1437
- Populația:
- 2385 locuitori
Bumbăta este un sat şi comună din raionul Ungheni. Bumbăta este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ungheni și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2385 de oameni. Satul Bumbăta a fost menționat documentar în anul 1437.
Comentarii
(0)