Spre compartiment: Muzica
23 mai 2016, 15:15 Muzica views 12147
Ansamblul Folcloric „Ștefan Vodă”: 30 de ani de activitate (Foto, Video)
23 mai 2016, 15:15 Muzica views 12147

Ansamblul Folcloric „Ștefan Vodă”: 30 de ani de activitate (Foto, Video)

Sînt un ansamblu de haiduci adevărați, iar atunci cînd pășesc pe scenă muzica lor răsună pînă în Carpați. Vorbim de Ansamblu Etnofolcloric „Ștefan Vodă" din Căpriana care după 30 de ani de activitate artistică și-a lansat CD-ul „Lin-pelin".

Starostele și cobzarul grupului folcloric este Tudor Ungureanu. Se consideră un nepot viteaz a lui Ștefan cel Mare avînd în spatele său opt artiști: Ion Croitoru – contrabasist, Vasile Lupașcu – conducător, Sergiu Diaconu – cobzar, Sergiu Tătaru – toboșar, Maria Stoianov – vioristă și textieră, Valeriu Prisăcaru – buciumar, Georgică Danilescu – naist și Grigore Sorici – un unicat în spațiul național.

Sînt un ansamblu care de fiecare dată adună la concertele lor sute de oameni, iar sunetul fermecător al buciumului este un semn de „bun venit".

Deși au trecut trei decenii de cînd grupul folcloric „Ștefan Vodă" ne bucură cu cîntece patriotice, Tudor Ungureanu își mai amintește și astăzi cu drag cum au pornit pe acest drum. „Terminînd Institutul de Arte, am fost repartizați la direcția de Cultură din Strășeni. Acolo am adunat în jurul meu haiducii și fiindcă la Tăluncuța predominau femeile, eu am vrut să formăm un ansamblu de bărbați, ceea ce mi-a reușit".

La lansarea CD-ului „Lin pelin" au participat viceministrul Culturii Gheorghe Postică, mai mulți folcloriști, dar și admiratori ai cântecului popular. Cu acest prilej au fost acordate mai multe titluri onorifice de „Artist Emerit".

„Artist amărît al poporului", așa își spune de fiecare dată Tudor Ungureanu chiar dacă a primit din 2010 titlul onorific de „Artist Emerit al poporului". Cîntă la armonică, baian, cobză, fluier, tilincă – instrumente pe care le-a îndrăgit de mic copil și cu care reușește să strîngă multe aplauze pe parcursul programului artistic.

Ansamblu este considerat unic în tot spațiul național, iar numele „Ștefan Vodă" pe care îl poartă are rădăcini mai vechi.

„Am pornit de la un colind „La poartă la Ștefan Vodă". Fiind nepoții lui Ștefan de la Mînăstirea Căpriana, născut acolo, mi-a apărut ideea aceasta să purtăm numele Marelui Voievod", spune Tudor Ungureanu, artist al poporului.

Cîntecele haiducești, melodiile de dor și jale, dar și tradițiile au devenit armele de luptă a lui Tudor Ungureanu. Lansarea celui de-al doilea CD speră să-i aducă ansamblului mult succes, iar muzica lor să răsune pe toate scenele lumii.

Sursa: www.stiripozitive.eu

Cuvinte cheie:

ansamblu , folclor , muzica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1576
Populația:
1956 locuitori

Lucăşeuca este un sat din cadrul comunei Selişte, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 9 km de oraşul Orhei şi la 49 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1956 de oameni. Satul Lucășeuca a fost menționat documentar în anul 1576.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.