Ion Druţă a fost omagiat la Academia de Ştiinţe a Moldovei
Foto: moldpres.md |
Scriitorul-academician Ion Druţă a fost omagiat pe 15 octombrie, în cadrul unei şedinţe festive, la Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), la 85 de ani de la naştere. Evenimentul a fost organizat de către instituţia-gazdă, Ministerul Culturii şi Institutul de Filologie al AŞM. Aici au fost lansate cărţile Ion Druţă, Opere, volumele V-VI (Chişinău), „Vatra Blajinilor” (Bucureşti) şi „Odinocestvo duha” (Moscova), toate apărute în 2013, iar omagiatul a ţinut o prelegere publică, informează MOLDPRES.
În discursul său preşedintele AŞM, Gheorghe Duca a apreciat înalt meritele scriitorului, afirmînd că este un clasic în viaţă. „Ion Druţă este autorul unor vaste pînze epice. El este în acelaşi timp şi un mare pictor al peisajului”, a remarcat preşedintele AŞM.
Cu un cuvînt de felicitare s-a adresat către scriitor viceministrul Culturii Gheorghe Postică. „Ion Druţă este o personalitate care marchează poporul nostru. El înseamnă o epocă istorică întreagă. Ion Druţă reprezintă o axă spirituală, un reper moral foarte important, care trebuie păstrat şi protejat”, a declarat Gheorghe Postică.
În continuare, acad. Nicolae Bileţchi a vorbit despre cartea lui Ion Druţă „Vatra Blajinilor”, apărută la Bucureşti. Apoi, în cadrul lecturilor academice, Ion Druţă a ţinut o prelegere publică.
„Aici, la Chişinău, am o fină. Ea se numeşte Piaţa Marii Adunări Naţionale. De cîte ori vin la Chişinău, trec pe la ea. De fiecare dată ea arată altfel. În primul rînd, a suferit foarte mult economia Moldovei. A doua pierdere este cultura. Cel mai mult, însă, au avut de suferit familiile din Republica Moldova, care se destramă necontenit. Ruinarea familiei a venit de la sărăcie”, a constatat scriitorul.
Potrivit lui, Republica Moldova are nevoie de o Lege a Diasporei, ca cei plecaţi la muncă peste hotare să fie ocrotiţi. De asemenea, el i-a îndemnat pe cetăţenii moldoveni să se gîndească bine atunci, cînd o dată în patru ani se duc la alegeri şi cînd, cu adevărat, într-o singură zi, Republica Moldova este liberă.
Ion Druţă s-a născut pe 3 septembrie 1928 în satul Horodişte judeţul Soroca. A debutat editorial cu volumul de schiţe şi povestiri „La noi în sat” (1953), urmat de „Poveste de dragoste” (1954), care impune o formulă lirico-poetică, cucerind cititorul prin stilul crengian şi sadovenian.
Este membru de onoare al Academiei Române (1990) şi membru titular al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (1992). În 2008 a fost distins cu Premiul de Stat al Republicii Moldova.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1903
- Populația:
- 69 locuitori
Nicolaevca este un sat din cadrul comunei Scumpia, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Fălești și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 69 de oameni. Satul Nicolaevca a fost înființat în anul 1903.
Comentarii
(0)