17 mai 2024, 18:00 Personalități views 1473
Nikolai Platoșkin: „Este păcat că măreața istorie a Moldovei este ignorată”
17 mai 2024, 18:00 Personalități views 1473

Nikolai Platoșkin: „Este păcat că măreața istorie a Moldovei este ignorată”

Rusia regretă faptul că actualii conducători ai republicii nu consideră poporul moldovenesc frățesc drept o națiune, numindu-l parte a poporului român.

Despre acest lucru a declarat diplomatul sovietic și rus, istoricul și politologul, figura publică și politică, Nikolai Platoșkin, într-un interviu acordat canalului YouTube „Красное Радио”, relatează Noi.md.

„Nu moldovenii trebuie să intre în România, ci invers”

Majoritatea populației frățești a Moldovei se consideră totuși un popor, în timp ce minoritatea, în frunte cu actuala guvernare, consideră că el nu este deloc un popor, ci o parte a poporului român. Este opinia unuia dintre cei mai vechi diplomați ruși, Nikolai Platoșkin.

„Ei spun că limba este asemănătoare și, în general, nici Moldova și nici poporul său nu au dreptul la existență. Dar priviți, există națiuni care vorbesc engleza. Dar nu există nicio diferență acolo: Marea Britanie, Canada, Statele Unite ale Americii, Australia. Chiar și în India, engleza este limba oficială. Și ce, după aceasta există o singură națiune acolo? Căci națiunile nu se caracterizează doar prin limbă. Prin limbă, dar și prin istorie în primul rînd, prin tradițiile lor naționale. Și iată josnicia unora care cred că există doar români, și cine, mă rog, sînt moldovenii, de unde au venit ei - asta este groaznic", a declarat Nikolai Platoșkin.

El ne-a îndemnat să revedem istoria, să privim stema Moldovei, care reprezintă un taur, și să ne amintim că Moldova de astăzi, teritoriile sale au fost centrul unui stat puternic în secolul al XV-lea, condus de domnitorul Ștefan cel Mare, care avea o astfel de stemă.

„De ce un taur? Da, pentru că sînt moldoveni, nu români, valahi, care au căzut sub dominația turcească, au oprit eroic expansiunea turcilor. Pe atunci acesta era centrul statului. Moldova, sub domnia lui Ștefan cel Mare, era o mare putere europeană, la egalitate cu Polonia, cu Principatul Moscovei, care, de altfel, a avut cele mai excelente relații cu Ștefan cel Mare. Adică, din punctul de vedere al istoriei, nu moldovenii ar trebui să intre în componența României, ci invers. Moldova a fost întotdeauna centrul statalității", a declarat istoricul și politologul sovietic și rus.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
870 locuitori

Dubna este un sat şi comună din raionul Soroca. Dubna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 25 km de orașul Soroca și la 145 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 870 de oameni. Satul Dubna a fost menționat documentar în anul 1620.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.