06 martie 2024, 15:00 Personalități views 1898
Sandu Grecu, despre Vasile Tăbîrță:
06 martie 2024, 15:00 Personalități views 1898

Sandu Grecu, despre Vasile Tăbîrță: "Înălțimea, la care a ajuns el în teatru și în film, abia urmează să fie atinsă de viitoarele generații de actori"

În acest an, s-au făcut două decenii, de cînd lumea artistică din Republica Moldova a rămas fără actorul Vasile Tăbîrță. În data de 1 ianuarie, el ar fi împlinit 75 de ani. Despre cel care a fost omul și actorul Vasile Tăbîrță am discutat cu fostul său coleg, Sandu Grecu, directorul general al Teatrului Național "Satiricus Ion Luca Caragiale", Artist al Poporului.

În interviul oferit Noi.md, Sandu Grecu a vorbit nu doar despre calitățile actoricești ale lui Vasile Tabîrță, dar și despre caracterul personalității sale și despre felul cum acestea se transpuneau în jocul lui atît în filme, cît și pe scena teatrului.

Vasile Tăbîrță a jucat peste 50 de roluri pe scena Teatrului «Vasile Alecsandri»din Bălți timp de 28 de ani, după care, în 1998, a devenit actor la "Satiricus Ion Luca Caragiale". În ce măsură l-ați cunoscut ca om și ca actor?

"Pe dumnealui îl cunoșteam încă din filme, înainte de a veni la noi. Dar, practic, ne-am maturizat cu spectacolele Teatrului din Bălți, care venea la Chișinău în perioada cînd îmi făceam studiile.Veneau regulat cu toate premierele, organizau microstagiuni. Teatrul din Bălți era foarte vizibil atunci în mișcarea teatrală din Republica Moldova. Avea spectacole foarte bune.

Un spectacol deosebit era "Odochia" după o piesă scrisă de Ion Puiu, care a făcut și scenografia, iar regia a fost semnată de Vitalie Rusu. Felul lui Vasile Tbărță de a exista în scenă era foarte organic, cum spuneam noi, ceea ce ar fi acum în traducere foarte firesc, or, cred eu, aceasta este una dintre calitățile cele mai importante pentru un actor. Anume, faptul de a fi convingător în scenă, a fi credibil în ceea ce faci. Astfel, cu siguranță, vei ajunge la inimile spectatorilor foarte ușor".

-Cum a fost perceput la venirea sa în trupa de la "Satiricus"?

"La noi, Vasile Tăbîrță a venit din alte două teatre: la început, a fost în teatrul "Ion Creangă", pe urmă la studioul lui Tudor Tătaru «Buciumul» și de acolo a venit la noi. S-a alăturat echipei, din care făceau parte Mihai Curagău, Valeriu Cazacu, Sergiu Finiti, Valeriu Țurcanu, Jean Cucuruzac, care mai este la noi și acum.

Vasile se deosebea de toți, în primul rind, prin bunătatea lui și prin calitățile lui omenești. El a fost primit bine nu doar de colegii din generația lui, dar și de cei mai tineri. Și-a făcut foarte repede prieteni".

-Ce suflu nou și deosebit a adus prezența lui în Teatrul "Satiricus"?

"S-a încadrat foarte ușor la noi, în teatru. Eu am apreciat foarte mult gestul lui că a acceptat să vină la Teatrul Național «Satiricus», pentru că stilistica, tipologia lui ca personaj, ca actor în scenă ne era una necesară, noi nu aveam un astfel de tip de caracter.

A debutat cu o piesă de-a lui Nicolae Esinencu "SRL Moldovanu" - un spectacol tare iubit de public și care s-a jucat la «Satiricus» pînă cînd dumnealui a decedat. Al doilea rol - Levi Matei din "Maestrul și Margarita", în care a reușit să facă o prestație memorabilă".

-În egală măsură, rămîn memorabile și rolurile din filmele "Tunul din lemn" din 1986 sau "Văleu, văleu, nu turna" din 1991…

"Vasile Tăbîrță știa foarte bine ce înseamnă cinematografie și ce înseamnă teatru. Putea foarte ușor să-și schimbe registrul, în dependență de faptul, dacă joacă în film sau în teatru, pentru că fiecare domeniu are specificul său.

Or, Vasile, pentru că era un actor de excepție, știa să aleagă foarte bine mijloacele de exprimare atît pentru film, cît și pentru teatru, de aceea a și reușit foarte multe roluri de apreciat".

-Poate exact dozarea această atentă îl făcea un actor atît de profund …

"Nu știu, dacă Republica Moldova va mai avea un actor atît de profund și atît de convingător atît în film, cît și în teatru. De obicei, actorii sînt foarte buni într-o anumită direcție: sau teatru, sau film.

De multe ori, teatralitatea încurcă într-un film. De aceea, de exemplu, unii actori, buni în film, au reușit să se realizeze mai puțin în teatru. Dar Vasile Tăbîrță era actorul, care le făcea cu brio și pe una, și pe alta".

-Ce fel de coleg de teatru a fost Vasile Tabîrță?

"Eu cred că Vasile Tăbîrță face parte din generația acelor profesioniști, care mai puțin vorbesc, dar mai mult fac. El era zgîrcit la vorbă, or, credea că este mai important ca un actor să vorbească prin ceea ce face, prin rolurile sale, prin creația sa. El vedea misiunea lui în faptul de a produce multă creație și de a face teatru și film de calitate".

-Pe 10 februarie 2004, în urma unei boli cronice, Vasile Tăbîrță a încetat din viață la 64 de ani. Această vîrstă înseamnă mult sau puțin pentru un actor?

"Este foarte puțin pentru un actor. A plecat foarte devreme de la noi. S-a consumat, a ars, practic, ca o lumînare. Și dacă te uiți ce a lăsat în urma sa Vasile Tăbîrță, atunci vezi că nu a lăsat averi și că unica bogăție lăsată sînt rolurile sale, care vor rămîne în patrimoniul de aur al Republicii Moldova.

Ceea ce a realizat el în teatru și în film rămîne o înălțime, pe care viitoarele generații urmează abia să o atingă".

Interviu realizat de Alina Drăgălin

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1601
Populația:
445 locuitori

Ştiubeieni este un sat din cadrul comunei Vasileuţi, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Rîșcani și la 187 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 445 de locuitori. Satul Știubeieni a fost menționat documentar în anul 1601.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.