|
Profesor Valeriu BUJOR – sărbătoritul zilei
Astăzi își sărbătorește ziua de naștere Valeriu Bujor, doctor în drept, profesor universitar, rector al Institutului de Științe Penale şi Cri¬minologie Aplicată.
"Apreciem mult eforturile domnului profesor V. BUJOR care dispunînd de o pregătire profesională de excepție dar și de calități manageriale deosebite, în cei 44 de ani de activitate în domeniul educației și a științei, a pregătit o armată de discipoli, sute de cadre științifice, a publicat cca 200 de lucrări științifice şi metodico-didactice, dintre care peste 60 de monografii. Este autor şi coautor a mai multor manuale, note de curs şi comentarii de drept penal, criminologie, statistică criminologică, teorie generală a dreptului, precum și de securitate criminologică în Republica Moldova", se arată într-un mesaj de felicitare al Consiliul Institutului Justiției Constituționale.
Valeriu BUJOR este fondatorul mai multor instituții de învățămînt și de cercetare cu profil criminologic, cum ar fi: Colegiul de Criminologie, Universitatea de Criminologie, Institutul de Științe Penale și Criminologie Aplicată, Centrul de studii comparative în științe juridice. Iar în calitatea sa de președinte al Asociației Independente de Criminologie din Republica Moldova, dl BUJOR este un activ propagator al realizărilor științei penale şi criminologice naționale, reprezentînd Republica Moldova la numeroase reuniuni științifice internaționale.
Din anul 1998 pînă în prezent, doctorul în drept Valeriu BUJOR a fost și este membru al consiliilor de redacție a mai multor reviste naționale și internaționale din domeniul dreptului - Revista de filosofie, sociologie şi drept a AŞM, Legea şi viaţa (Закон и жизнь), Revista de criminologie, drept penal şi criminalistică, Jurnalul juridic național: teorie și practică, Tribuna constituțională.
Pentru meritele sale, profesorul Valeriu BUJOR a rost apreciat cu multiple distincții, printre care: Medalia de Aur pentru merite în învățămînt de către Academia internațională de personal, Medalia Academiei de Științe a Moldovei Nicolae Milescu-Spătaru, Ordinul Mitropoliei Moldovei – Petru MOVILĂ de gradul II și alte distincții onorabile. Profesorul și savantul BUJOR Valeriu a fost ales de mai multe senate universitare Doctor Honoris Causa. Printre acestea se enumeră Academia MAI din Volgograd (Rusia), Institutul de transport naval din Ismail (Ucraina), Institutul de Științe Penale și Criminologie Aplicată și Academia de Poliție a MAI (Chișinău).
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Oraș
- Prima atestare:
- 1897
- Populația:
- 9801 locuitori
Donduşeni este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Donduşeni. Amplasat în vecinătatea căii ferate Bălţi-Ocniţa, oraşul Donduşeni este situat la 211 km nord de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 9801 de locuitori. Apariţia oraşului Donduşeni este legată de construcţia căii ferate Bălţi-Ocniţa, finalizată în anul 1893. Odată cu începutul circulaţiei trenurilor pe calea ferată nou construită, este înfiinţată staţia de cale ferată Donduşeni, pe lîngă care crescu o localitate, înregistrată în 1897 ca unitate administrativă.
Comentarii
(0)