|
Actorul Ion Grosu la o frumoasă aniversare
Actorul Teatrului Național "Satiricus I. L. Caragiale", Ion Grosu, Artist Emerit, a împlinit astăzi 55 de ani.
S-a născut în 1969 în satul Buțeni, raionul Hâncești. A absolvit Școala medie din satul natal (1976-1986) și Institutul de Arte „G. Musicescu", Facultatea Artă Teatrală, specialitatea regie și măiestria actorului, în clasa profesorilor Boris Șevciuc, Vladimir Cobasnean și Ilarion Stihii (1989-1994).
Și-a început activitatea de creație încă pe cînd era student. În 1992, Vladimir Cobasnean l-a luat ca actor la Teatrul etno-folcloric „Ion Creangă" din capitală. În 1994, este angajat la Teatrul municipal „Satiricus I. L. Caragiale", în calitate de actor. Începînd cu anul 1995, împreună cu Teatrul „Satiricus", a cutreierat aproape toată Europa (a efectuat turnee în peste 25 de țări), dar au fost și la Bagdad, Irak, cu cîteva spectacole.
Este cunoscut publicului prin rolurile din spectacolele: Moulineaux în „Doctor de femei" de Georges Feydeau, Henry Perkins în „Banii, banii sau borsetka" de Ray Cooney, Duhul în „Hamlet" de William Shakespeare, Antonio în „Hoțul" de Dario Fo, Fiodor Iakovlevici Revunov Karaulov în „Nunta" de A. P. Cehov, Grigori Stepanovici Smirnov în „Cerere în căsătorie" de A. P. Cehov, Dragomir în „Năpasta", Iancu Pampon în „D'ale carnavalului" și Dandanache în „O scrisoare pierdută" de Ion Luca Caragiale, Koroviev în „Maestrul şi Margarita" de Mihail Bulgakov, Procopiu în „Titanic vals" de Tudor Mușatescu, Mihai Vasilievici în „Casa" de Maxim Gorki, Artemii Filipovici Zemlianika în „Revizorul" de Nikolai Gogol, etc. Ultima sa realizare este în cadrul spectacolului "Apostolii" de Liviu Rebreanu în regia lui Dan Tudor (București).
Solicitat de MOLDPRES, directorul Teatrului Național "Satiricus I. L. Caragiale", Alexandru Grecu, a menționat că fiecare rol realizat de actorul Ion Grosu are personalitate, el joacă inspirat în rolurile secundare, la fel ca și în cele de prim plan, în roluri de o mare încărcătură dramatică, dar și cele lejere, în ipostaze comice, în care se simte în largul său, improvizînd cu mult haz și savoare. De asemenea, s-a produs în filme artistice de scurt metraj, în emisiuni și spectacole radiofonice și televizate, în special, în cele de divertisment.
Ion Grosu a jucat circa 50 de roluri în teatru și patru în film. În 2010 a fost distins cu titlul onorific „Artist Emerit". Este laureat al Festivalului tinerelor talente (1993), pentru rolul lui Pepelea din spectacolul „Arvinte și Pepelea" de Vasile Alecsandri.
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1629
- Populația:
- 1476 locuitori
Unguri este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Unguri este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 30 km de orașul Ocnița și la 175 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1476 de oameni. Satul Unguri este menționat documentar în anul 1629.
Comentarii
(0)