|
Publicistul, bibliofilul și eminescologul Iulius Popa a fost petrecut pe ultimul drum
Cunoscutul publicist, bibliofil și eminescolog Iulius Popa, deținător al ordinului "Gloria Muncii" a fost petrecut astăzi pe ultimul drum. Scriitorul s-a stins din viață în noaptea de 21 februarie, informează MOLDPRES.
S-a născut la 30 aprilie 1950 în satul Butești, raionul Glodeni. În 1971 a absolvit Facultatea de Limbi Străine, specialitatea limba franceză, a Institutului Pedagogic de Stat "Alecu Russo", în prezent Universitatea de Stat "Alecu Russo" din Bălți.
Activitatea profesională a început-o în calitate de profesor de limbă franceză în școlile de cultură generală din Lăpușna, raionul Hâncești, Butești, raionul Glodeni și Mărăndeni, raionul Fălești, între anii 1972-1975. Ulterior, a fost lector universitar la Facultatea de Limbi Străine a Universității de Stat "Alecu Russo" din Bălți (1975-1981). În perioada 1981-1991 a fost corespondent al ziarului "Raza" ("Luci") al Direcției de comerț din Bălți, din 1991 este corespondent al săptămânalului "Literatura și Arta", unde publică peste 1000 de articole din domeniile cultură, istorie, politică, lingvistică, învățământ ș.a.
Iulius Popa a editat cărțile: „Rectorul meu" (despre Ion Borșevici, 1996, 1997), „Butești. Vino și vezi" (2004), "Butești. Adu-ți aminte" (2005), „Medalii Eminescu în Moldova și alte țări" (2005), "Rectorul academician Nicolae Filip" (2006), "Columna și durerile noastre" (2014), "Cunosc prea bine drama Basarabiei" (2018), "Țară coruptă, fără corupători" (2019) ș.a. Este coautor al volumului VII din "Corpus Eminescu", capitolul Medalistica (2000).
Concomitent cu activitatea de publicist, s-a consacrat celei de colecționar de medalii și monede cu chipul lui Mihai Eminescu.
A fost deținătorul uneia din cele mai valoroase colecții private de medalii din seria "Mihai Eminescu", care a depășit 400 de unități. Unele dintre acestea au fost emise chiar la inițiativa sa.
Astfel, în 1989, la insistența sa, pentru prima dată în fosta URSS a fost emisă rubla sovietică, care poartă pe revers chipul lui Mihai Eminescu. Este autorul unui set de piese medalistice "Eminescu integral" în număr de 28 de unități (fiecare cu un tiraj de 100 de exemplare).
A fost distins cu medalia "Mihai Eminescu" (2000), ordinul "Gloria Muncii" (2010), precum și cu medalia "150 de ani de la nașterea lui Eminescu".
Iulius Popa a fost înmormântat în satul său de baștină, Butești, raionul Glodeni.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1765
- Populația:
- 2652 locuitori
Hîrjău (Erjovo) este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. În componența comunei intră satele Sărăței, Hîrjău și Mihailovca Nouă. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Rîbnița și la 103 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2012, populaţia localității constituia 2652 de oameni. Satul Hîrjău a fost menționat documentar în anul 1765.
Comentarii
(0)