18 februarie 2023, 13:00 Personalități views 2149
Visul din copilărie al lui Dorin Recean a devenit realitate
18 februarie 2023, 13:00 Personalități views 2149

Visul din copilărie al lui Dorin Recean a devenit realitate

Cel de-al 16-lea prim-ministru al Republicii Moldova, Dorin Recean, s-a născut și a copilărit în nordul Republicii Moldova. Mai exact, în satul Mîndîc din raionul Drochia, o localitate amplasată pe malul stîng al rîului Cubolta, cu aproximativ trei mii de locuitori, un gimnaziu, o biserică și o farmacie, scrie Nordnews.md, un portal local. Ultima dată cînd actualul prim-ministru și-a vizitat satul de baștină a fost în anul 2015. Atunci, ocupa funcția de ministru de Interne.

Dorin Recean se trage dintr-o familie de intelectuali. Tatăl său, Pavel Recean a fost profesor de fizică și matematică, iar mama sa, Eliza Recean, învățătoare de clasele primare. Prin urmare, elevul Dorin Recean a fost și el sîrguincios și a absolvit 10 clase cu note maxime.

Profesorii spun că, încă din copilărie, Dorin Recean avea scopuri clare și bine definite, iar dragostea față de carte a jucat un rol important în cariera sa.

„Mi-am amintit într-o zi, cînd am intrat în Cancelarie, se discuta despre o compunere a lui Dorin Recean, în care el scria că el va deveni în viață un conducător al țării sau va fi un lucrător ca nanu Ion. Așa el atunci îl admira pe nanu Ion, un om gospodar, cu responsabilitate, dar care era implicat în tîrguială”, a spus Nina Jitariuc, profesoară de limba rusă.

Capacitățile și dorința de a fi lider le-a manifestat pe cînd era elev, dînd dovadă de responsabilitate și curaj.

Pe lîngă toate calitățile sale, Dorin Recean avea și un simț al umorului rafinat, povestesc profesorii.

„El avea un simț al umorului, dar acest simț al umorului îl manifesta atunci cînd era necesar. Dintr-o parte cînd îl priveai îți părea că era un copil foarte tăcut, stătea și se gîndea pînă cînd răspundea, dar cînd era momentul de a exprima umorul, el o făcea într-un mod foarte cult”, a dezvăluit Elena Romanovici, diriginta elevului Dorin Recean.

Elevul Dorin Recean fost primul la învățătură, iar în mod special era pasionat de științele exacte și limbi străine, spun foștii lui colegi de clasă.

„Din clasă el a fost primul cum s-ar spune, cel mai deștept. Era ager și în același timp liniștit, receptiv. Cînd am avut nevoie de sfaturile lui, el ne-a ajutat. Noi eram mai cu joaca, el mereu era cu cărțile, învăța”, a mărturisit Lilia Golban, colega de clasă a lui Dorin Recean.

Dorin Recean a fost ministru al Afacerilor Interne al Republicii Moldova din 2012 pînă în 2014 în guvernul condus de Vlad Filat, iar după căderea guvernului Filat, în mai 2013, el a rămas ministru de Interne în noul guvern condus de Iurie Leancă. În februarie 2022, el a fost desemnat de Maia Sandu consilier prezidențial pe probleme de securitate și secretar general al Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova.

Vestea că Dorin Recean va ocupa una dintre cele trei funcții importante în stat, i-a bucurat pe localnicii din Mîndîc.

„Eu îl țin minte încă de mic copil, cînd învăța la școală. Eu cu tatăl lui am fost colegi, am învățat într-o clasă. Știu că a fost ministru de interne, a fost unul sever și corect. Cred că acum, va face ordine. Noi, sătenii tragem nădejde, sperăm, pentru e săteanul nostru”, a spus un consătean.

Programul de activitate propus de Recean se axează pe dezvoltarea economică prin „relansarea economiei afectată de crizele regionale şi globale”, securitatea statutului și ordine publică. Oamenii au așteptări mari de la guvernul Recean. Ei își doresc să fie pace în țară, pensii mai mari și locuri de muncă bine plătite.

Oficial, Dorin Recean este fondator la trei companii înregistrate în țara noastră. În 2021 familia Recean a raportat venituri de peste 6,5 milioane de lei, majoritatea banilor- 4,8 milioane de lei, fiind obținuți de soția sa, Stela Recean. Dorin Recean, locuiește într-o casă la sol, amplasată în orășelul Codru din municipiul Chișinău, construită pe un teren cumpărat de familia sa la mijlocul anilor ’90. Valoare pe piață a bunului ar fi de 4,5 milioane de lei.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Dorin Recean

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1797
Populația:
1109 locuitori

Teșcureni este un sat şi comună din raionul Ungheni. Teșcureni este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 29 km de orașul Ungheni și la 92 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1109 oameni. Satul Teșcureni a fost menționat documentar în anul 1797.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.