05 aprilie 2022, 15:00 Personalități views 1770
Igor Șarov: «Am demonstrat că USM este prima în clasamentul universităților de stat din Moldova»
Foto: protv.md
05 aprilie 2022, 15:00 Personalități views 1770

Igor Șarov: «Am demonstrat că USM este prima în clasamentul universităților de stat din Moldova»

Universitatea de Stat din Moldova întotdeauna a fost și este în continuare cea mai bună din RM, unde ar dori să studieze și să obțină studii superioare mulți tineri. Dar numai cei care posedă cunoștințe trainice iau această ștachetă înaltă și devin studenții acestei instituții prestigioase, în pas cu timpul.

Despre aceea cum suportă universitatea perioada reducerii drastice a numărului de studenți, cum îi motivează pe tineri să aplice la facultățile ei, ce posibilități noi oferă – la aceste și alte întrebări ale portalului Noi.md răspunde doctorul în științe istorice Igor Șarov, rectorul USM.

Profesor - studentdistanța crește

Domnule Șarov, din cauza pandemiei, timp de doi ani instituția pe care o conduceți, la fel ca și celelalte universități din țară, a lucrat de la distanță. Cum s-a reflectat asta asupra procesului de studii?

Trebuie să menționăm că nu doar universitatea noastră , țara noastră și sistemul educațional din Moldova nu au fost gata pentru pandemia de covid, întreaga lume s-a pomenit în această situație. Am fost nevoiți să ne regrupăm din mers, să adaptăm regulamente și să demonstrăm că noi corespundem statutului de cea mai bună universitate din Republica Moldova. A fost o mobilizare generală a cadrelor didactice, care în scurt timp și-au pregătit materialele și manualele de studiu pentru a le posta pe site-ul USM, pe platforma de studiere online Moodle. Asta a fost realizat în cel mai scurt timp. Pe de o parte, covidul a accelerat procesul de lansare a studiilor online, căci noi mereu vorbeam despre digitalizare, trecere pe șine tehnologice informaționale moderne. Pe de alta, vorbim despre competențele digitale. În acest context a fost efectuată o muncă enormă, au fost pregătite cadrele necesare. La nivel de țară, din 25 mii de profesori cca 3 mii nu aveau careva deprinderi de lucru la computer. Voi spune totuși, că în mediul universitar lucrurile stăteau mai bine ca în țară, la general vorbind.

Dintre tendințele negative pot menționa sporirea rupturii dintre studenții cu reușita bună de cei care nu prea doreau să învețe. În condițiile studiilor la distanță, această ruptură crește, căci nimeni nu poate înlocui prezența fizică a profesorului, contactul fizic existent. În același timp, trebuie să ne adaptăm noilor tendințe care au loc în Europa și în lume.

Citiți continuarea interviului pe site-ul Noi.md.

 

 

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Igor Șarov

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1830
Populația:
667 locuitori

Otac este un sat şi comună din raionul Rezina. Otac este unicul sat din comuna cu acelaşi nume și este situat la o distanță de 28 km de orașul Rezina și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 667 de oameni. Satul Otac a fost întemeiat în anul 1830.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.