|
Naistul Marin Gheras, la cea de-a 50-a aniversare
Cunoscutul naist Marin Gheras, solist-instrumentist al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”, Artist al Poporului, a împlinit astăzi 50 de ani.
Solicitat de agenția moldpres, directorul artistic și prim-dirijorul Orchestrei Simfonice a filarmonicii, Mihail Agafița, a menționat că Marin Gheras este un maestru desăvîrșit. ”Are un sunet incredibil, un sunet puternic, foarte frumos, care pătrunde pînă în sufletul omului. Posedă o tehnică impecabilă, cum am văzut-o la puțini naiști. Interpretează muzică de toate genurile: clasică, populară și ușoară. El dispune de aranjamente deosebite, multe dintre acestea fiind realizate de către regretatul compozitor Boris Dubosarschi, care cuceresc inimile oamenilor, oriunde ar evolua. Îi doresc multă sănătate și inspirație”, a spus Mihail Agafița.
La rîndul său, directorul artistic și prim-dirijorul Orchestrei Simfonice al Instituției Publice Compania ”Teleradio-Moldova”, Gheorghe Mustea, a afirmat că Marin Gheras este un virtuoz al naiului, care încă nu a măsurat ce viteză are. ”Pe lîngă această viteză, are un sunet specific pe care puțini naiști îl posedă. Este înzestrat cu un simț aparte al interpretării. Este un interpret care cîntă cu multe orchestre simfonice din întreaga lume. A colaborat cu orchestra noastră de foarte multe ori, a înregistrat lucrările mele pe care le-am scris pentru nai. sînt niște înregistrări pe care nu mă satur să le ascult. Este un mare talent și un om deosebit”, a constatat Gheorghe Mustea.
Marin Gheras s-a născut pe 14 august 1970 în satul Movila, raionul Herța, regiunea Cernăuți, Ucraina. În 1988, a absolvit Colegiul de Muzică ”Ștefan Neaga”, secția instrumente populare și în 1994 – Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. A activat în orchestrele de muzică populară ”Mărțișor”, ”Joc”, ”Lăutarii”, ”Plai Moldovenesc”, Orchestra Fraților Advahov ș.a. A evoluat cu Ansamblul ”Violonistele Moldovei”, condus pe atunci de regretatul compozitor Boris Dubosarschi, și cu mai multe orchestre simfonice din țară și de peste hotare. Actualmente este solist-instrumentist al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”.
A colaborat cu compozitorii Gheorghe Mustea, Constantin Rusnac, Liviu Știrbu, Oleg Negruță, Oleg Baraliuc, cu dirijorii Nicolae Bogros, Vasile Goia, Serghei Ciuhrii, Mihai Amihalachioaie, Petre Neamțu ș.a. A efectuat turnee în China, Franța, Germania, Italia, Israel, Liban, Letonia, Lituania, Rusia, Spania, SUA, Turcia și în alte țări.
La vîrsta de 25 de ani, Marin Gheras a fost distins cu titlul onorific ”Artist Emerit”, iar la 45 de ani - cu titlul onorific ”Artist al Poporului”.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1890
- Populația:
- 745 locuitori
Etulia Nouă este un sat din cadrul comunei Etulia, UTA Găgăuzia. Localitatea se află la distanța de 118 km de municipiul Comrat și la 225 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 745 de oameni. Satul Etulia Nouă a fost menționat documentar în anul 1890.
Comentarii
(0)