|
Valentin Goga ar fi împlinit vîrsta de 75 de ani
Valentin GOGA, un nume de referință, în cultura moldovenească ar fi împlinit astăzi, 8 octombrie, 75 de ani.
Dacă e să răsfoim arhivele timpului, aflăm că de timpuriu, şi-a demonstrat talentul şi pasiunea pentru muzică, dorinţa de a bucura inimile spectatorilor cu muzică de calitate. A activat în legendara formaţie "Noroc", diriguită de Mihai Dolgan, apoi în ansamblul "Contemporanul". Sute de spectacole, turnee, întîlniri de neuitat cu spectatorii, toate acestea i-au adus bucuria unei realizări profesionale. Apoi a activat în formaţia „Drujba", a cărei solistă era distinsa Edita Pieha. Şi în acest colectiv s-a bucurat de o înaltă apreciere, pentru profesionalism şi măiestrie. În componenţa acestui colectiv a susţinut sute de concerte, demonstrîndu-şi calităţile distincte de muzician înnăscut.
Revenit în Moldova a fost angajat în formaţia "Orizont". Alături de membrii acestei formaţii, de asemenea, a avut parte de clipe deosebite, întîlnirii cu publicul meloman, căruia i-a oferit, împreună cu colegii săi, la fel, personalităţi distincte ale muzicii uşoare, programe de concert de mare atractivitate, melodii inspirate, capabile să emoţioneze.
Iar în anul 1991 Valentin GOGA și- a început activitatea managerială. A fost director adjunct al Centrului Republican de Cultură şi Artă, apoi prim-director adjunct al Filarmonicii de Stat. Pentru merite deosebite în promovarea artei muzicale, artistului Valentin Goga i s-au conferit titlul de Maestru în Arte şi i s-a decernat Ordinul "Gloria Muncii" şi Ordinul de Onoare.
Din anul 1995, odată cu inaugurarea Î.S OCI „Moldova-Concert" devine director general al acestei instituţii. Pe parcursul anilor, graţie priceperii sale manageriale, Palatul Naţional, a fost renovat, modernizat, devenind cea mai importantă sală de spectacol şi diverse activităţi social-politice. Aici a slujit cu dăruiere culturii naționale până în ultimile clipe ale vieții, când, mai mult decât simbolic, s-a retras în culisele veșniciei după spectacol, unul memorabil, dedicate Îndrăgostiților. Căci, și el, Omul și Artistul a fost mereu îndrăgostit de Viață, de Muzică, de Oameni.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1588
- Populația:
- 36 locuitori
Stîrceni este un sat din cadrul comunei Vărvăreuca, raionul Floreşti. Satul este situat la o distanță de 6 km de orașul Florești și la 137 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 36 de oameni. Prima atestare documentară a satului Stîrceni din ținutul Soroca datează din anul 1588.
Comentarii
(0)