10 martie 2018, 14:00 Personalități views 19583
Ion Dron explică de ce a plecat din sistem, după ce a fost 13 ani judecător (VIDEO)
10 martie 2018, 14:00 Personalități views 19583

Ion Dron explică de ce a plecat din sistem, după ce a fost 13 ani judecător (VIDEO)

Orice cetățean din această țară are două opțiuni: fie trage obloanele și nu face nimic, fie se implică, pentru a produce el însuși schimbarea mult așteptată. De acest principiu se conduce fostul judecător Ion Dron, în prezent avocat, și, totodată, un înflăcărat activist civic, care a ales cel de-al doilea drum, notează Noi.md.

Decepțiile prin care a trecut în cei 13 ani de activitate judecătorească nu i-au doborît spiritul civic, ci din contra, l-au motivat să lupte mai hotărît pentru binele public. Astfel, în 2010 a apărut ideea înființării Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, o platformă civică de semnalare a abuzurilor și derapajelor comise de instituțiile statului.

La funcția de judecător a acces în 1991, fiind repartizat la Judecătoria sectorului Centru, unde timp de10 ani a îndeplinit și funcția de vicepreședinte al instanței. Fiind printre puținii magistrați, dacă nu chiar primul, care a plecat din proporie inițiativă din sistem, Ion Dron spune că nu regretă acea decizie.

„Plecarea mea a fost o decizie luată pe undeva la cald, nu la rece, dar nu regret pasul făcut atunci, am decis pentru mine să procedez așa, în perioada cînd mulți îți doreau să devină judecători. Dacă nu greșesc, am fost primul care am decis să plec din proprie inițiativă. Așa mi-am motivat eu lăuntric pentru mine, am considerat că nu sînt compatibil cu sistemul în care am activat. Sistemul începea încet, încet să dea fisuri grave, mă refer în sensul independenței: un judecător nu poate activa în funcție dacă nu are independență funcțională. Această independență începînd cu 2001 încet, încet se eroda. Partidul venit atunci la guvernare a decis peste noapte să schimbe toți capii instanțelor de judecată, oameni în care au fost investiți bani, și au hotărît să-și numească în funcție persoane loiale", mărturisește Ion Dron.

Chiar dacă nu mai are intenția de a reveni în sistemul judecătoresc, Ion Dron recunoaște că doar din această postură poți repara nedreptățile, îi poți sancționa pe cei care sfidează bunul-simț și chema la ordine un întreg cabinet de miniștri, atunci cînd refuză să lucreze conform agendei impuse de cetățeni, și lucrează conform celei de partid. „Dar este o vorbă: de două ori în aceeași apă nu poți intra", argumentează fostul magistrat.

Deși, a încercat să contribuie la soluționarea unor probleme comunitare, acum, la 8 ani de la înființarea platformei civice pe care o conduce, Ion Dron își dorește rezultate mai palpabile. Acest deziderat, spune el, nu poate fi realizat decît prin implicare politică. Astfel a apărut ideea creării „Partidului pentru oameni, natură și animale", aflat în proces de înregistrare la Ministerul Justiției.

„Astăzi consider că mi-am epuizat posibilitățile de pe o platformă a asociației obștești. Prin urmare, cred că un proiect politic este o tribună de la care se poate vorbi altfel, ești mai bine auzit. Și dacă este reprezentat acest partid fie într-un consiliu municipal, fie sătesc, poți face mai mult. Or, eu am un principiu: viața se merită să o trăiești în și pentru societate. Ori tragi obloanele și nu faci nimic, ori te implici. Acum încercăm un grup de inițiativă să închegăm un partid politic. Ținta rămîne alegerile locale din 2019", explică Dron.

Ion Dron a fost judecător la Judecătoria sectorului Centru între anii 1991-2004, a deținut funcțiile de vicepreședinte al instanței, cea de viceministru al Justiției, precum și de consilier al prim-viceprim-ministrul în cabinetul Vasile Tarlev.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Ion Dron , judecător , personalitati

Comentarii

 (1)
  • #1 Pavel Răspunde Citează selecţia
    M-am născut om și sunt liber de a gândi și exprima. Cu părerea mea aveți tot dreptul să nu fiți de acord. Pentru mine,ca om,în Țara aceasta Sistemul judiciar e ca un mucegai care mai și dă naștere celulelor cancerogene.Termenul „Lege” este valid numai în acțiuni murdare,atunci când vor să întoarcă ceva pe dos,sau să apere vre-un inculpat. Funcționarii din acest sistem îi văd limitați în competență și lipsiți complet de demnitate și de Bunul simț.Lucrurile se pot schimba numai atuci când vor funcționa toate legile și pentru toți.Acesta este gândul pe care l-am avut când am aflat de plecarea Domnului Dron din propria inițiativă.Mulțumesc.
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
2486 locuitori

Brăneşti este un sat din cadrul comunei Ivancea, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 17 km de oraşul Orhei şi la 43 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2486 de oameni. Satul Brănești a fost menționat documentar în anul 1429.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.