01 august 2017, 16:35 Personalități views 7603
Nicolae Testemiţanu a fost omagiat la cea de-a 90-a aniversare (Foto)
01 august 2017, 16:35 Personalități views 7603

Nicolae Testemiţanu a fost omagiat la cea de-a 90-a aniversare (Foto)

Medicul chirurg şi savantul Nicolae Testemiţanu, profesor universitar şi organizator al sistemului ocrotirii sănătăţii în Republica Moldova, a fost omagiat astăzi la Chişinău în ziua cînd ar fi împlinit 90 de ani. Ceremonia de omagiere a avut loc pe Aleea savanţilor şi medicilor iluştri din capitală.

Rectorul Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu", academicianul Ion Ababii a menţionat că în septembrie 2016, printr-o hotărîre de Parlament, 2017 a fost declarat anul Nicolae Testemiţanu, iar Guvernul a elaborat în acest sens un program de acţiuni de omagiere a ilustrului savant şi medic chirurg.

În calitate de rector al Institutului de Stat de Medicină din Chişinău, a subliniat Ion Ababii, Nicolae Testemiţanu a reuşit să deschidă facultăţile de Stomatologie (1959), Perfecţionare a Medicilor (1962), Medicină Preventivă (1963) şi Farmacie (1964), iar în cea de ministru a elaborat strategii orientate spre consolidarea sistemului de sănătate, asigurarea cu cadre medicale, perfecţionarea formelor şi metodelor de organizare a asistenţei medicale acordate populaţiei.

Potrivit sursei citate, Nicolae Testemiţanu a pledat pentru asigurarea sistemului de sănătate cu cadre medicale, preponderent autohtone, şi introducerea limbii române în procesul de instruire, iniţiativă pentru care, în anul 1968, a fost destituit din funcţia de ministru. „Nicolae Testemiţanu a fost un pedagog experimentat, devotat cauzei şi idealurilor tinerei generaţii. Sub conducerea sa a fost elaborat conceptul de asigurare a populaţiei rurale cu asistenţă medicală specializată, apreciat cu Premiul de Stat în domeniul ştiinţei şi tehnicii. Totodată, catedra condusă de profesorul Testemiţanu a fost recunoscută în URSS ca centru ştiinţific coordonator în probleme de organizare a ocrotirii sănătăţii în mediul rural", a accentuat academicianul Ion Ababii.

La rîndul său, vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Viorel Prisăcaru, a remarcat că perioada în care Nicolae Testemiţanu a activat în calitate de rector şi în cea de ministru este considerată epoca de aur în dezvoltarea medicinii autohtone. „Tocmai în acei ani (1961-1970) au fost susţinute peste 260 de teze de doctor în medicină", a specificat Viorel Prisăcaru.

Despre viaţa şi activitatea lui Nicolae Testemiţanu au vorbit preşedintele comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, Valentina Buliga, academicienii Gheorghe Ghidirim şi Gheorghe Paladi ş.a.

Nicolae Testemiţanu s-a născut la 1 august 1927 în satul Ochiul Alb, județul Bălţi, astăzi raionul Drochia. În 1951 a absolvit Institutul de Stat de Medicină din Chişinău (ISMC). În același an este admis în ordinatură clinică la Catedra de chirurgie generală a ISMC, în paralel activînd ca medic în Secția de chirurgie a Spitalului Raional din Rîşcani. Din 1954 este angajat ca asistent, ulterior conferențiar, profesor, iar mai tîrziu – şef al acestei catedre. Exercită și funcția de medic-şef al Spitalului Clinic Republican și fondează revista "Ocrotirea sănătăţii".

În anii 1959-1963 a fost rector al Institutului de Stat de Medicină din Chişinău, iar în perioada 1963-1968 a deţinut funcţia de ministru al Sănătăţii. A publicat peste 220 de lucrări ştiinţifice, inclusiv 15 monografii. Nicolae Testemiţanu s-a stins din viață la 20 septembrie 1986. Postmortem, i-a fost conferit titlul de academician al Academiei de Științe a Moldovei. Începînd cu anul 1990, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie din R. Moldova poartă numele reputatului savant.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

personalitati , medicina , aniversarea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
1130 locuitori

Naslavcea este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Naslavcea este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 14 km de orașul Ocnița și la 243 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1130 de oameni. Satul Naslavcea este menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.