|
Ceremonia de înmormîntare a lui Ion Ungureanu va avea loc pe 31 ianuarie
Corpul neînsufleţit al actorului Ion Ungureanu va fi adus astăzi la Chişinău. Marţi, artistul va fi petrecut pe ultimul drum.
Premierul Pavel Filip i-a cerut preşedintelui Igor Dodon să decreteze pentru 31 ianuarie, zi de doliu naţional.
De asemenea, primăria Capitalei a anunţat că va propune Consiliului municipal Chișinău ca o stradă sau o instituție din oraş să poarte numele regretatului artist.
La Ministerul Culturii a fost organizată o şedinţă la care a fost stabilit că de organizarea funeraliilor se va ocupa Guvernul.
"Marţi, 31 ianurie, după serviciul divin oficiat la biserica "Sfînta Teodora de la Sihla", către ora 10:00 sicriul cu corpul neînsufleţit a maestrului Ion Ungureanu va fi adus la Palatul Naţional, unde toţi cei care vor dori să-şi ia rămas bun de la maestru o vor putea face. Ministrul Culturii împreună cu Guvernul, cu Cancelaria de Stat va suporta toate cheltuielele", a declarat ministrul Culturii, Monica Babuc.
La şedinţă au participat oameni de cultură din ţara noastră, care îşi amintesc cu mult drag de Ion Ungureanu.
"Ion Ungureanu este poate figura cea mai imporatantă, în plan creativ, politic, administrativ, cît şi ca pedagog şi un mare patriot al acestei ţări", a spus directorul Teatrului "Satiricus" din Chişinău, Alexandru Grecu.
Petru Hadârcă povesteşte că recent l-a vizitat pe Ion Ungureanu la spitalul din Bucureşti, unde au depănat amintirile.
"Era atît de bucuros că am venit. Şi am stat de o oră de vorbă. Şi-a amintit în primul rând de colegi lui generaţia de aur. De toţi cu lux de amănunte şi cu anumite momente din viaţa lor", a spus actorul Petru Hadîrcă.
Artistul s-a născut în data de 2 august 1935 în satul Opaci, raionul Căuşeni. Acum, şcoala din localitate, dar şi strada pe care a trăit maestrul, îi poartă numele.
În casa în care s-a născut şi a copilărit Ion Ungureanu, în prezent locuiesc rudele lui. Oamenii spun că au primit gospodăria în dar.
Cunoscutul actor şi regizor Ion Ungureanu a jucat în 24 de filme. În perioada anilor 1990 - 1994 a deținut funcția de ministru al Culturii. Artistul a fost unul dintre pilonii mișcării de eliberare națională și deputat în Primul Parlament.
Ion Ungureanu s-a stins din viață sîmbătă, pe patul unui spital din Bucureşti. Maestrul avea 82 de ani şi a fost răpus de o boală incurabilă.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Oraș
- Prima atestare:
- 1502
- Populația:
- 35488 locuitori
Cahul este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Cahul. Amplasat în Cîmpia Prutului, la frontiera cu România, oraşul Cahul este situat la 175 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 35488 oameni. Localitatea este menţionată documentar în 1502 cu numele Şcheia. Mai târziu denumirea aşezării se schimbă în Frumoasa, iar prin decretul ţarului Rusiei, Nicolai I, din 1835, i se conferă statutul de oraş şi reşedinţă de judeţ cu numele Cahul.
Comentarii
(0)