29 februarie 2016, 10:53 Personalități views 4598
Veta Ghimpu-Munteanu își sărbătorește cea de-a 60-a aniversare
29 februarie 2016, 10:53 Personalități views 4598

Veta Ghimpu-Munteanu își sărbătorește cea de-a 60-a aniversare

Cîntăreața Veta Ghimpu-Munteanu, solistă a Ansamblului etnofolcloric "Tălăncuța", redactor-prezentator în redacția muzică la Radio Moldova, Maestru în artă, își sărbătorește astăzi ce-a 60-a aniversare.

Veta Ghimpu-Munteanu s-a născut la 28 februarie 1956, în satul Paicu, raionul Cahul. A absolvit Institutul de Arte "Gavriil Musicescu", clasa de regie și actorie a profesorului Veniamin Apostol. Din anul 1980 este redactor-prezentator în redacția muzică la Radio Moldova.

În 1984 a devenit solistă a Ansamblului etnofolcloric "Tălăncuța". Este deținătoare a diplomei de gradul I la cel de-al doilea Festival Republican al dinastiilor de familie "Tezaur" (1986), precum și a diplomei de laureat al Festivalului "La vatra horelor" (1987). În 1990, obține premiul "Gheorghe Asachi" la Festivalul "Arta pentru copii" a Ministerului Învățămîntului Public, iar în 1993 – Premiul "Dacia" al Centrului Național de Creație Populară pentru propagarea folclorului în scenă și în emisiunile radiofonice.

De asemenea, este laureată a Festivalului "Maria Drăgan" pentru cea mai bună interpretare a cîntecului de leagăn și a Festivalului "Rapsozii Moldovei", Iași-Chișinău (1998).

Cu toate că a studiat clasa de regie și actorie, Veta Ghimpu-Munteanu interpretează în scenă și promovează la radio folclorul muzical românesc. De-a lungul carierei sale a realizat peste 500 de emisiuni de folclor, precum și 50 de portrete și interviuri cu interpreți de muzică populară și ușoară de pe ambele maluri ale Prutului. Este protagonista a două filme muzicale: "De cine dorul se leagă" și "Portret muzical", unde s-a produs în calitate de interpretă de cîntece-pop. A înregistrat patru CD-uri: "De cine dorul se leagă" (muzică etno și populară), "Sus, la-naltul cerului" (colinde și cîntece pascale), "Fir-ai, dorule, nebun" (muzică etno) și "Mai lin, dorule, mai lin" (muzică populară).

În 2009, Veta Ghimpu-Munteanu a editat monografia satului natal "Paicu – un sat din lunca Prutului de Jos", iar în 2012 – monografia Ansamblului etnofolcloric "Tălăncuța". În 2010, i s-a conferit titlul onorific "Maestru în Artă". În 2015, a fost distinsă cu premiul „Gheorghe Cincilei" al Ministerului Culturii în domeniul promovării imaginii culturale în mass-media - pentru contribuţie remarcabilă la descoperirea şi readucerea în circuitul firesc de valori a doinei autentice, vocale şi instrumentale prin organizarea Festivalului „Doinei".

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

interpret , muzica , aniversarea , jubileu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
19 locuitori

Chirov este un sat din comuna Popencu din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Rîbnița și la 89 km de Chișinău. Populaţia satului Chirov alcătuia 19 oameni în anul 2012. Satul Chirov a fost înființat în secolul XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.