13 februarie 2016, 14:45 Personalități views 12027
Cartea handmade a Annei Comendant (Foto)
13 februarie 2016, 14:45 Personalități views 12027

Cartea handmade a Annei Comendant (Foto)

Anna Comendant, o mămică tânără din Chişinău, a creat o carte pentru fiica ei, Maria-Cătălina. Şi nu o carte obişnuită, cu litere şi cuvinte, ci o carte senzorială, pe care fetiţa ei să o descopere treptat, trăgând de aţe, potrivind puzzle-uri, jucându-se cu ea.

Echipa de la Stiripozitive.eu ştia de mai mult timp că Anna Comendant munceşte de ceva vreme la o carte senzorială pentru fiica ei Maria-Cătălina. Însă atunci erau gata doar câteva pagini, şi am aşteptat cuminţi ca opera să capete formă şi cotor. Acum, când cartea este gata şi Maria-Cătălina o poate răsfoi, am întrebat-o pe creatoarea cărţii cum i-a venit ideea şi cum a decurs întregul proces de lucru.

„Niciodată nu am apreciat orele de educație tehnologică, așa cum o fac acum când sunt mămică!", spune Anna Comendant, care este psiholog de profesie.

„De la decorul pereților cu broderii și picturi pentru copii, împletitul căciulițelor, cusutul bentițelor, înfrumusețatul body-urilor, la cea mai mare realizare: Cartea senzoriala sau „Quiet book".

O „invenție" special creată pentru dezvoltarea motoricii fine a copilașilor și testarea abilităților artistice a mămicilor. O carte pe care copilul o descoperă prin atingere, deprinde și învață împreună cu părinții cum să facă noduri, să asambleze primul puzzle, să găsească buburuza, să încheie un nasture sau un fermoar, să împletească, să descopere fenomene ale naturii sau personaje interesante.

Această carte e mai mult decât se poate povesti, ea oferă posibilitatea de a descoperi ceva nou de fiecare dată când o răsfoiești dezvoltând astfel și latura creativă a copilului și a maturului, care îi face cunoștință cu ea.

„Cel mai dificil a fost să aleg tehnica de lucru și activitățile pentru fiecare pagină", mărturiseşte Anna Comendant.

„Eu am optat pentru pagini create din atlas lipit de termocolant (фризелин – rus., interlining – eng.) și elemente create din fetru. Paginile sunt căptușite cu sintepon, iar marginile prelucrate cu panglică dublă", spune Anna.

„Toată cartea a fost realizată de mine cu ajutorul unui ac şi mai multe mosorele cu ață. Sincer, eram aproape convinsă că n-am s-o scot la capăt și că nu va avea un aspect prea plăcut. Acum, privind la imaginile cărții, pot afirma că îmi place!", spune Anna Comendant, creatoarea cărţii handmade.

„Iar în această muncă m-a ajutat mult soţul meu, Corneliu, care s-a jucat cu Maria-Cătălina atunci când lucram la carte", afirmă Anna.

Sursa: www.stiripozitive.eu

Cuvinte cheie:

carte , personalitati , mama , inventie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1618
Populația:
7570 locuitori

Corjeuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Corjeuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Corjeuţi este situat pe rîul Lopatnic, la o distanță de 25 km de oraşul Edineţ, la 21 km de staţia de cale ferată Lipcani şi la 230 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 7570 de oameni. Prima atestare documentară a satului Corjeuţi din ţinutul Hotin datează din anul 1618.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.